Lélek

Ez a kilenc dolog úgy módosítja az agyad, hogy szinte más ember leszel tőlük

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.10 | 06:47

Így gondozd az agyadat, mielőtt elborulna.

Az emberi agy a létező legbonyolultabb szerv, amelynek a feltérképezése már egy ideje folyik, de még jócskán vannak ismeretlen aspektusai. A Bright Side összeszedett kilenc olyan tudományos eredményt, amelyet nem árt, ha a fejünkbe vésünk.

A krónikus alváshiány gyengíti az emlékezőtehetséget

A kaliforniai Berkeley Egyetem szakemberei bizonyították be, hogy az alvás megvonása rontja a memóriát, és még akár Alzheimer-kórhoz is vezethet. Egy pihentető, hosszú szunya esetében ugyanis az agysejtek el tudják távolítani az agyra káros, mérgező vegyületeket. Ha valakinek nem adatik meg, hogy rendszeresen kialudja magát, akkor nem csoda, ha pusztulni fognak az agysejtjei.

A sokáig tartó stressz is roncsol

A Harvard munkatársai szerint az emlékező és a tanulási képesség csökkenése, illetve az önkontroll vesztése is a tartós feszültség számlájára írható. További velejárója még a stressznek az idegesség, izgalom és a zaklatottság is.

Eszeveszetten szeretsz valakit? Vagy az agyadra megy?

Brit tudósok mutatták ki, hogy a szeretet és a gyűlölet ugyanahhoz az agyterülethez kapcsolódik. És mind a kettő ugyanúgy el tudja tompítani az ítélethozatalért, illetve a logikus gondolkodásért felelős részt.

Ki ne szikkadjon az agyad!

Az agyunk 80 százaléka víz. Már egy kis folyadékvesztés (akár két százalékos is) érezteti a hatását: azt tapasztaljuk, hogy csökken a koncentrációnk és az éberségünk, de a rövidtávú memóriánk és a gondolkodási képességünk is tompulhat.

A másállapot tényleg mássá tesz

Kiderült, hogy a várandósság alatt a szürkeállomány tömege csökken azokon az agyterületeken, amelyek a társas kapcsolatokban játszanak fontos szerepet, illetve abban, hogy megértsünk másokat. Mindez azért következik be, hogy erősödhessen az anya-gyerek kötelék, és hogy a kismama az utód szükségleteire, plusz az esetleges veszélyekre tudjon összpontosítani.

A sok cukor bizony nem okosít

A cukor fogyasztása rontja az emlékezetet, és a tanulási képességre is kedvezőtlenül hat. A túlzott fruktózbevitel lelassítja az elmét: nehezebb így új dolgokat befogadni, információkat felidézni és koncentrálni is. A felesleges édesség ugyanis a fejünkben lévő idegi kapcsolatokat bomlasztja. A legkárosabb az iparilag előállított cukor, melyet üdítőkhöz, szószokhoz és még bébiételekhez is hozzáadnak. A legjobban az omega-3 zsírsavval állíthatjuk helyre a cukorfogyasztás negatív következményeit, mely anyag a tengeri halakban és a mogyorófélékben is fellelhető.

A szerelem és az anyai érzések nagyon hasonlóak

Az agytevékenység szempontjából a romantikus kapcsolat és a szülővé válás hasonló húrokat penget a fejünkben, de azért akad persze különbség is. A szenvedélyes fellángolások ugyanis a szexuális éberségért felelős agyterületeket is izgalomba hozzák. És ahogyan az idegesség és a félelem csökken, úgy árad szét az eufória bennünk. Az anyai szeretet pedig a ragaszkodást kialakító agyterületet pörgeti fel.

A festészet agymunka is

A festés, vagy más, szemlélődő művészeti tevékenység egyértelműen segíti a két agyfélteke közti interakciót, és még az öregedést is lassítja. A 62 és 70 év közti emberek bevonásával készült tanulmány szerint nyilvánvaló, hogy aki a művészettörténeti kurzuson vett részt, nem ért el olyan eredményeket, mint aki inkább festészeti órákat vett.

Az olvasás edzi az agyadat

Az oxfordiaknak köszönhetően most már azt is tudjuk, hogy az olvasás folyamata a kognitív képességeket dolgoztatja meg. Olyan agyterületek lendülnek mozgásba, amelyeket egyébként nem mindig használunk. Ha faljuk a betűket, akkor vér árad ezekbe a koncentrálást és a gondolkodást elősegítő agyterületekbe. Fontos megjegyezni, hogy ez a hatás nem jelentkezik, ha tévét nézünk, vagy a számítógépen játszunk.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló