Utazás

10 archaikus falu a környező országokból, amiket mindenképpen látnod kell egyszer

  • Szerző:nuus
  • 2017.04.14 | 06:45

Az ember nem is gondolná, micsoda kincseket rejtenek a szomszédos országaink, meg az ő szomszédaik is.

Ha nemcsak térben szeretsz utazni, de az időben is, legalább az illúzió szintjén, és unod már a nagyvárosokat meg a homokos tengerpartokat, akkor itt az ideje, hogy felfedezd az archaikus falusi turizmust. A környékbeli szláv országok tele vannak szebbnél szebb falvakkal, melyek gyönyörű, hegyvidéki környezetben fekszenek, elrejtve a civilizáció és folyton rohanó, felpörgött hétköznapok elől. Bármelyik falvat is keresed fel, egy kicsit lelassulhatsz, elcsöndesedhetsz és igazán kipihenheted magad.

Prokoško – Bosznia-Hercegovina

prsko-jezero
Forrás: wikipedia

A természetbe vágyó utazók közkedvelt célpontja ez a gyönyörűszép hegyi tavacska és a köré épült falu. A tóparton elszórva található tanyákon kényelmes szállás és tradicionális ételek várják a megfáradt utazókat.

Sirogojno – Szerbia

Forrás: wikipedia
Forrás: wikipedia

A Zlatibor hegységben található faluban található egy 5 hektáros szabadtéri múzeum is, ami a 19. századba repíti vissza az utazókat. Fából készült parasztházak között visz a séta, melynek során bekukkanthatunk egy autentikus tejfeldolgozóba, egy pékségbe és egy fogadóba is.

Rastoke – Horvátország

Forrás: wikipedia
Forrás: wikipedia

A Slunj községben található falu egy kis ékszerdoboz. Épségben maradt régi malmok és festői vízesések színezik a tájat. A falu a Slunjčica folyó partján fekszik, ami pedig a Korana folyóba torkollik, és éppen itt. A Korana folyó pedig Plitvicei-tavak Nemzeti Parkból ered.

Zajamniki – Szlovénia

Forrás: wikipedia
Forrás: wikipedia

Ez a kis szlovén hegyi falu a Pokljuka fennsík délnyugati részén található. A hangulatos alpesi rétek, a közelben található Bohinj tó és a lenyűgöző kilátás a Júliai Alpokra meg a Bohinj hegységre dobja fel igazán az élményt.

Kovachevica – Bulgária

Kovachevitsa
Forrás: wikipedia

Ez a falu ugyan kicsit távolabb fekszik, mint a többi, de ez semmit nem von le az értékéből. A házakból, melyek hagyományos bolgár stílusban vannak berendezve, csodálatos kilátás nyílik a hegyekre. Kovachevica a bolgár házi sajtok, joghurtok, különféle húsok és vörösbor hazája (falva).

Bay of Bones – Macedónia

bayofbonesmacedonia
Forrás: wikipedia

Ez a falu (Csontok öble) egy rekonstrukció. Az ie. 700-as és 1200-as évek között itt egy cölöpfalu állt, s ezt építették fel újra. A falu fölött a hegyen egy római erődítmény található, amiből mára csak romok maradtak meg, de azt is felújították.

Morávia – Csehország

Forrás: wikipedia
Forrás: wikipedia

Morávia igazából nem egy konkrét falu, hanem egy terület Csehországon belül, az egykori Morvaország. Rengeteg kastély, fából készült erődítmény és korabeli arculatát megőrző falu található itt. Érdemes bejárni az egészet.

Zalipie – Lengyelország

Forrás: wikipedia
Forrás: wikipedia

Ez az ősi falu Lengyelország délkeleti részén található. A környék az egyik legnépszerűbb turistalátványosság, de nem a csilivili ötcsillagos szállodák és hangulatos kávézók miatt, hanem épp ellenkezőleg. A falu vonzerejét a fából épült parasztházak adják, amiket élénk színű virágmotívumokkal festettek meg a falu lakói.

Vilkovo – Ukrajna

Forrás: wikipedia
Forrás: wikipedia

Ez a hangulatos cölöpfalu a Duna-deltában található, Ukrajna dél-nyugati részén, a román határ közelében. A közelben játszódik (és itt is forgatták, a román oldalon) Mundruczó Kornél Delta című filmjét.

Čičmany – Szlovákia

Forrás: pinterest
Forrás: pinterest

Magyarul is van neve ennek a falunak: Csicsmány. Észak-Szlovákiában, Zsolna megyében található, a környéken szlovákok, magyarok és svábok élnek. A falu valójában egy skanzen, amit 1977-ben alapítottak. A népépítészeti és hagyományőrző faluban korabeli házakat tekinthetsz meg a hozzájuk illő berendezési tárgyakkal együtt.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.