Vizuál

Megrajzolta a mesterséges intelligencia: Így néz ki majd Budapest 2050-ben valamint, 2100-ban

  • Szerző:nuus
  • 2024.01.11 | 19:18
  • trendindex: 6

A Copilotot a legújabb OpenAI modellek, a GPT-4 és a DALL-E 3 hajtják.

Bármilyen okostelefonod van, már használhatod a Microsoft mesterséges intelligenciáját, most pedig megkérdeztük, szerinte hogy fog kinézni Budapest 2050-ben, valamint 2100-ban.

A Microsoft szerint az alkalmazás különféle feladatok elvégzésére használható, így többek között e-mail-vázlatok, történetek, forgatókönyvek megírására. De lehet kérni tőle hosszabb szövegek összefoglalását, tartalomfordítást több nyelven, sőt lektorálást is. Személyre szabott utazási tervet is létre tud hozni, és állásinterjúhoz is lehet tőle önéletrajz-készítést kérni.

A beépített képalkotó felhasználható kiváló minőségű látványelemek létrehozására szöveges bevitel alapján. Logóterveket, márkamotívumokat, egyéni háttereket lehet a DALL-E 3 segítségével készíteni, sőt portfólió kialakításához és frissítéséhez is bevethető. Illusztrációk is készíttethetők könyvekhez, sőt filmes és videós vázlatokat is lehet vizualizálni.

Budapest 2050-ben

Az előrejelzések szerint 2050-re a Föld lakosságának 75 százaléka hatalmasra duzzadt megapoliszokban fog élni, ám Budapest esetében ez nem valószínűsíthető. A jövőkutatók nem számítanak Budapest jelentős népességnövekedésére.

Maga a jövőkutatás nem láthatja előre, hogy pontosan mi is lesz.

Hiszen a jövőt nyilván nem lehet megjósolni, azonban a tendenciákat igen, kutatások alapján a vizsgált területen bár elöregedett az ingatlanállomány, bár a jelenlegi épületek 70 százaléka 2050-ben is állni fog. A kérdés, hogy vajon azért, mert megfelelően korszerűsítve és felújítva értéknek számít, és nívós életminőségen lehet majd itt élni, vagy pedig azért, mert egyszerűen nem lesz pénz a lebontásukra.

Budapest 2100-ban

Most körülbelül 7,7 milliárd ember él a Földön, és ehhez évente 1-2 százalékot kell hozzáadni a szaporodás jelenlegi rátája alapján. Ez az ütem viszont az ENSZ jelentése szerint folyamatosan lassul, és amikor 2100 környékén eléri a populáció a 10,9 milliárdot, már csak 0,1 százalékos évenkénti bővüléssel kell számolni. Azonban, hogy milyen lesz 76 év múlva a főváros, ott már csak találgatni tud a mesterséges intelligencia is.

Ha a legrosszabb lehetőség valósul meg, az átlagos felmelegedés 4,8 Celsius-fokos lesz. A földrajzi adottságok, valamint a hőszigetek miatt azonban bizonyos városokban nyaranként még nagyobb forróságot tapasztalhatnak. A Climate Central adatai szerint 2100-ra a legnagyobb mértékben melegedő város Szófia lesz, Budapest pedig a tizedik. Fővárosunkban a nyári forróság a század végére olyan lehet, mint napjainkban az Égei-tenger partján fekvő İzmirben.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló