Tech

Már a Google-nek is van okoshangszórója

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.03 | 18:55

Hallgathatsz rajta zenét, rendelhetsz pizzát, felolvastathatod vele az emailjedet - csak néhány azon funkciók közül, amelyeket beépítették a személyi asszisztenssel felturbózott Google Home hangszóróba. Az Amazon Echo versenytársaként került a piacra, nehéz dönteni a kettő között.

Gondoltad volna pár évvel ezelőtt, hogy beszélni fogsz a hangszóródhoz, mi több, az lesz a személyi asszisztensed? Már nem kell Zuckerbergnek lenned ahhoz, hogy okos technológia vegyen körbe az otthonodban. Az Amazon által fejlesztett (Alexa néven is ismert) Echo után olcsóbb megoldással rukkolt elő a Google: versenytársa 180 dolláros árához képest 130 dollárért dobta piacra a beszéddel is irányítható, vezeték nélküli hangszóróját (a nem okos megoldásokról itt írtunk bővebben). Nagyjából ugyanannyit tudnak, a Home viszont jobban néz ki, ennek és az árcédulájának köszönhetően vonzóbb lehet sokak számára az Echónál.

Nemrég belengette a Google, hogy a HTC-vel együttműködésben telefont dob piacra, aminek a legerősebb funkciója a személyi asszisztens rendszer lesz – ilyet tettek a Home belsejébe is. Természetesen szinkronizálhatjuk minden Google szolgáltatással – például Gmaillel, naptárral vagy térképpel.

Messze nem csak zenét lehet rajta hallgatni, azt is parancsolhatjuk neki, hogy küldjön üzenetet, jósoljon időjárást, mondjon csajozós szövegeket, rendeljen pizzát vagy olvasson fel egy Wikipédia-szócciket: a lehetőségek szinte határtalanok. Az Amazonnal szemben az az ütőkártya van a Google kezében, hogy hatalmas adatbázis áll rendelkezésére, ezért jóval több információt ki tudunk belőle csikarni, mint a Bing keresővel rendelkező Echóból. De ő is belőlünk: az adatokra éhes Google még több információt begyűjthet rólunk a hangszórón keresztül, ezért a szkeptikusak számára kedvezőbb lehet az Echót választani – az Amazont talán egy fokkal kevésbé érdekli az adathalászat.

A Google Home (balra) és az Amazon Echo különböző változatai. Kép: Google/Amazon
A Google Home (balra) és az Amazon Echo különböző változatai. Kép: Google/Amazon

Mindkét hangszórót szinkronizálhatjuk más-más okos eszközzel: TV-vel (ezt csak a Home tudja, de be kell ruházni hozzá egy Chromecastra, egy pendrive-szerű kütyüre), lámpával, számítógéppel, stb. Ez attól függ, hogy az egyes cégek milyen partnerekkel szerződtek le különböző funkciók beépítésére – ez egy folyamatosan bővülő lista, utópisztikus esetben az egész elektronikus környezetünket magában foglalhatja.

Itthon sajnos (még) nem kapható egyik sem, akinek megjött valamelyikhez a kedve, számoljon a szállítási költséggel.

(Nyitókép: YouTube/Wired)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.