Sport

Testsúlyellenőrzés és tamponkiskáté: sanyarú a pompomlányok sorsa

  • Szerző:nuus
  • 2018.08.11 | 06:49

Azt hinnénk, az amerikaifutball-meccseken feltűnő pompomlányok, vagyis a profikat inkább cheerleaderekenek hívjuk, élete csupa játék és kacaj, pedig valójában szinte szigorúbb szabályrendszernek kell megfelelniük, mint a királyi család tagjainak. Ezek a szabályok pedig olykor alapvető emberi jogokat is sértenek.

Forrás: 123rf.com

Nuku melegítő, rendszeres méredzkedés

A Carolina Panthers amerikaifutball-csapat cheerleadereinek neve TopCats, és meccs előtt legalább öt órával már a stadionban kell lenniük. A tetkókat és a piercingeket le kell takarni, el kell távolítani. Még vécére menni vagy vizet inni sem szabad akármikor, kizárólag akkor van erre lehetőség, amikor az a párducokat nem zavarja: erről az edző dönt.

Happy #NationalDanceDay! ?

TopCats (@topcats) által megosztott bejegyzés,

A Baltimore Ravens cheerleader csapata rendszeresen mérlegre áll, hogy súlyukat ellenőrizzék. A szerződésben szerepel, hogy másfél kilónál sem többek, sem kevesebbek nem lehetnek az ideális súlyuknál. Hasonló a helyzet a Cincinnati Ben-Gals háza táján is, őket is mérik minden meccs előtt.

A tamponnal csak ügyesen, kisanyám!

Vannak lányok, akiknek egy-egy fellépőruháért többszáz dollárt kell kifizetniük saját zsebből, miközben fizetésük alig éri el a minimálbért. Igen gyakran a lányok nem csak a közönséget kell, hogy szórakoztassák, de ők árulják a tombolát jótékonysági eseményeken, valamint az ő feladatuk a csapat merch-jének – naptárak, bögrék, poszterek és a többi – eladása is, százalékot azonban nem kapnak.

A pompomlányok kézikönyveiben rendszeresen olvashatunk arról, hogyan kell tisztálkodni, borotválni a lábunkat és hónaljunkat, valamint miként kell felhelyezni a tampont. Igen gyakori kitétel ezekben a pompomlány-bibliákban, hogy melegítőalsót nem viselhetnek nyilvános helyen a lányok, hiszen az rontja imázsukat: nem is beszélve a csapat ázsiójáról.

That Friday feeling! ?#PhotoBoothFriday

TopCats (@topcats) által megosztott bejegyzés,

Igen gyakran ellenőrzik a lányok különféle profiljait is a közösségi médiában, és ha nem megfelelő – a csapat nevére szégyent hozó, imázshoz nem illő – tartalmat találnak, igen gyakran pontlevonás jár a kihágásért, ami a fizetésen is meglátszik.

Ez a munkakörnyezet számos visszaélés táptalaja

Talán nem túl meglepő, de az elmúlt években több amerikai nőjogi szervezet is zászlajára tűzte a cheerleaderek problémáját: az igazságtalanságot és egyenlőtlenséget, ami a különféle visszaéléseknek is táptalaja. Számos olyan ügy van folyamatban, aminek vezérmotívuma, hogy táncoslányt bántalmaztak, molesztáltak szexuálisan munkavégzés közben, illetve alapvető emberi jogaik sérültek munkájuk kapcsán.

Az NFL, az amerikai Nemzeti Futball Liga hivatalos közleményében arról biztosította a visszaélések kezeléséről érdeklődő New York Times-t, hogy rendszeresen ellenőrzik alkalmazottjaik munkakörülményeit, és tesznek azért, hogy emberi jogokat korlátozó szabályok ne legyenek érvényben. Hozzátették azonban, hogy az élsport világa kemény, és a pompomlányok is élsportolónak számítanak, ezért muszáj szigorú szabályok közé szorítani ténykedésüket.

Azt, hogy ez mennyire felel meg a valóságnak, természetesen nem tudjuk, mindenesetre az utóbbi időben nagy port kavart Bailey Davis ügye, akit a Saints januárban rúgott ki. Davis az egyenlő bánásmód hatósághoz fordult, ahol kiderült, hogy számos ponton sérültek jogai munkahelyén. Mindez igen kellemetlen az NFL számára most, hogy több játékosuk is szexuális jellegű visszaélések és családon belüli erőszak vádjával kényszerült bíróság elé állni.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló