Tudomány
Az MIT tudósai sikeresen ketté törtek egy spagettit
Rájöttek, hogy igazából nem csak törni, csavarni is kell.
Amikor eltörjük a spagettit, hogy beférjen a fazékba, általában jóval több darabra törik, mint kettő. Erre talált megoldást a legjobb amerikai technológiai egyetem, az MIT. Ők egy speciális géppel először megcsavarták a spagettit 270 fokkal, és csak ezután törték el. Így a tészta nem törik három, vagy több darabra. De mi köze ennek a tudományhoz?
A kutatásban nem a spagetti törése a lényeg, hanem a mögötte lévő fizika. Ezeket az adatokat mostantól felhasználhatják a kontrollált szakításokhoz és törésekhez, és számolhatnak ezzel az erővel akkor, amikor merev csöveket, rudakat építenek be valahova.
Érdekes lesz látni, hogy hogyan használják majd ezt az új tudást a tudományban. Két zseniális diák találta ki, és vitte végig az egészet. Gondolom, egy darabig még látni sem akarnak spagettit, nemhogy enni.
– mondta Jörn Dunkel, az egyik kutató.
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.