Zene

Na, ki lett minden idők legnagyobb énekese? A tudomány szerint Freddie Mercury!

  • Szerző:nuus
  • 2018.09.05 | 13:47

A Queen egykori frontembere vitte a showt.

Killer Queen – akárcsak a dalban: mindenkit maga mögé utasított Freddie Mercury, a legendás brit rockcsapat néhai énekese. Egy nemzetközi tudóscsoport, melynek tagjai közt volt osztrák, cseh és svéd munkatárs is, megmérte, hogy ki minden idők legnagyobb énekese. A Logopedics Phoniatrics Vocology című magazinban közzé tett tanulmány nem arra alapoz, hogy megvolt-e Mercurynak az a bizonyos négy oktáv, de a 45 évesen elhunyt énekes hangjának egyéb lenyűgöző tulajdonságairól azért fellebbenti a fátylat.

#Queen #freddiemercury #live #legend

A post shared by Freddie Mercury (@mercury_motg) on

Először is, jó tudni, hogy a tenorként elhíresült szupersztár inkább a bariton felé hajlott – ezt hat, vele készült interjú alapján állapították meg: ugyanis nagyjából 117,3 Hz-en beszélt. Annak idején egy olyan pletyka keringett is a dalnokról, hogy visszamondott egy opera-duettet, nehogy a rajongók rájöjjenek: mégis bariton a hangja.

via GIPHY

A kutatók felkérték Daniel Zangger-Borcht, hogy próbálja meg utánozni Freddie hangját. Erre a svéd-dán énekes vállalkozott is, méghozzá úgy, hogy a gégéjéről film is készült a művelet közben. Másodpercenként bő 4000 kocka alapján ki lehet következtetni, hogyan volt képes a legenda a markáns hang képzésére.

Cheeky Freddie. #freddiemercury #crown #backstage

A post shared by Freddie Mercury (@mercury_motg) on

Még egy magas léc is felugrott, ami a leendő trubadúrok életét nehezíti: Mercury hangszalagjai egész egyszerűen gyorsabban mozogtak az átlagosnál. Míg egy tipikus vibrato frekvenciája  5,4-6,9 Hz közé tehető, addig nála 7,04-ről beszélhetünk.

Új elemmel bővített, kvantitatív elemzés nyomán mondhatjuk azt, hogy egy adott énekhang különlegességét a vibratók szokatlansága is adja. Ezt az endoszkóppal dokumentált kísérletünk során egy profi rockénekes is bebizonyította.

áll a részletgazdag tanulmányban, melyet az Unilad idéz.

“I’ve taken my bows…” #magictour #crown #godsavethequeen

A post shared by Freddie Mercury (@mercury_motg) on


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló