Gasztró

Az év fogása a Buddha-tál

  • Szerző:nuus
  • 2018.10.28 | 12:06

Ha csak egy divatos fogást akarsz készíteni idén, a Buddha-tál legyen az.

123rf.com

A Buddha-tál az év egyik slágerétele. Népszerűsége nem csoda, hiszen egészséges, változatos, megfizethető és könnyen elkészíthető. Rendkívül sokoldalú étel, amelyet bármilyen ízlésű vagy ételérzékenységű ember összeállíthat magának. Ráadásul még elcsomagolni is könnyű, ha munkahelyi ebédnek szánnánk.

Alapszabályok

A teljes Buddha-tálnak 5 komponenst kell tartalmaznia: gabona, zöldségféle, fehérje, dresszing és szórás. Az elkészítését pedig az alábbi 5 pontban foglalhatjuk össze.

Válasszuk ki és főzzük meg a gabonát!

Használjunk olyan egészséges gabonaféléket mint a barna rizs, a hajdina, a köles vagy a quinoa. A főtt gabonafélék 5-6 napig elállnak a hűtőben, így előre is könnyen elkészíthetjük.

Készítsük elő a zöldségféléinket!

Bizonyos zöldségeket jobb megsütni, ilyen a karfiol, a gomba, a paprika, a sárgarépa, a cukkini és a hagyma. Más zöldségeket inkább nyersen felvágva vagy reszelve tegyünk a tálunkhoz. Így érdemes felhasználni az uborkát, a paradicsomot és a retket. A többféle elkészítési mód változatos állagot és textúrát eredményez.

Készítsük elő a fehérjénket!

A Buddha-tálak általában vegetáriánus ételek, ezért fehérjetartalmukat többnyire hüvelyesek vagy tofu biztosítják. Ez azonban nem törvényszerű, nyugodtan választhatunk halat vagy csirkehúst. Ha konzerv babot használunk, alaposan csepegtessük és öblítsük le, ha szárazbabot (vagy más hasonló hozzávalót), akkor ne feledjük, hogy a főzést megelőző este be kell áztatnunk. A tofut szójaszósszal érdemes átsütni.

Jöhet a dresszing!

Ez adja meg igazán a tál ízét és karakterét. Készíthetünk tahini szószt, avokádó dresszinget, szezám vinegrette-et, de egy-egy löttyintés olívaolaj és balzsamecet sóval, borssal is megteszi.

Szórjuk meg a végén!

Itt jön a kreatív rész pörkölt vagy natúr magvak formájában: tökmag, napraforgómag, szezámmag, pekándió, dió, fenyőmag mind-mind kerülhet a tálunk tetejére. És ne elégedjünk meg ennyivel: az alapízektől függően mehet rá aprított bazsalikom, kapor, menta vagy tárkony.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.