Egészség

5 ok, amiért a túl sok kávé gondot okozhat

  • Szerző:nuus
  • 2018.12.02 | 06:46

Igen, számos pozitív egészségügyi hatása van, mindenképpen jót tesz a szellemi és fizikai teljesítőképességnek, ugyanakkor a kávézásnak sötét oldala is van. Öt ok, amiért nem árt mértéket tartani.

Függőséget válthat ki

Igen, a koffein függőséget válthat ki: eljuthatunk arra szintre, hogy nem bírjuk ki nélküle, egyszerűen szükségünk van rá, a rabjaivá válunk. Nos, ennek elkerülése vagy leküzdése érdekében érdemes leszokni róla. Egyes vélemények szerint maximum két hét és megszűnik a függőség. Talán megéri kipróbálni.

Magas vérnyomást okozhat

A koffein hatására megemelkedik a vérnyomásunk és heves szívdobogást is okozhat, ami nem feltétlenül optimális a szervezetünknek. Az infarktus és más egészségügyi károsodás elkerülése érdekében is érdemes csökkenteni vagy megszüntetni a koffeinbevitelt.

Idegessé tesz

Mivel serkentő hatása van, idegesebbé, jóval stresszesebbé válhatunk, ha túl sok kávét vagy energiaitalt fogyasztunk. Még a kezünk is remeghet közben, ha éppen olyan ideg- és lelkiállapotban vittük be a szervezetünkbe a koffeint.

Fotó: Unsplash/ Annie Spratt
Fotó: Unsplash/ Annie Spratt

Sokba kerül

A kávéfüggőknek nem kell részletezni, hogy mennyi kiadással jár a napi kávéfogyasztás. Spórolhatunk, ha például otthon készítjük el, de akkor is lényegesen csökkennének a kiadásaink, ha nem vennénk több kávét. Nem beszélve az energiaitalokról, azok napi költsége még tetemesebb lehet.

Alvászavart okozhat

És ha mindez még nem elég, a sok koffein hatására alvászavaraink is lehetnek. A serkentő hatás miatt ugyanis az agyunk nem tud kikapcsolni, legalábbis nem a szükséges mértékben ahhoz, hogy pihentető alvásban legyen részünk. Éberebben és rosszabbul aludhatunk a sok kávé és energiaital miatt.

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló