Helyek

Na ne, szánhúzó kutyák bokáig tocsognak Grönlandon az olvadó jégpáncélon?

  • Szerző:nuus
  • 2019.06.18 | 18:48

Lassan nyakig vagyunk a pácban, döbbenetes fotók a világ végéről.

A Dán Meteorológiai Intézet munkatársa döbbenetes képeket osztott meg: észak-nyugat Grönlandon a szokásos útvonalát járta volna be, hogy az időjárást és az óceán állapotát monitorozó eszközöket ellenőrizze, ám számára is sokkoló körülményekbe botlott.

Pontosabban Steffen Olsen belecsúszott abba, hogy a helyiek által közlekedésre használt, stabil jégpáncél már nagyon nem olyan, mint azelőtt volt. Víz lepte el a fagyott tenger felszínét, mely az olvadások miatti áradások miatt került oda.

Az itteni jégtakaró számított a világon a második legnagyobb felületűnek a bolygónkon, most viszont a kutyák bokáig gázolnak a latyakban. A vízben szánt húzó állatok képe hasonlóan körbe fogja járni a közösségi oldalakat, mint a csontsovány jegesmedve fotója. A klímakatasztrófa hatásait a helyi lakosok nap mint nap tapasztalják: az enyhe szezon június és augusztus közt zajlik, ekkor az olvadás természetes jelenség – ám mostanában sosem látott mértéket ütött meg.

via GIPHY

Grönland 40 százalékát érinti a melegedés: június 13-án, mikor a kutyás kép készült, közel kétmillió tonna jég halmazállapota változott meg hirtelen. Az esemény megjósolható volt, ám ekkora olvadás még a tudósokat is a falhoz állítja.

 

A fehér felületek csökkenése pedig öngerjesztő folyamatot indít el: ha kevesebb jég és hó tükrözi vissza a napsugarakat, akkor azok kártékonyabban fognak hatni. A huskyk sorsa miatt még nem esik pánikba az emberiség, de ha majd Manhattan utcáit árasztja el az emelkedő szintű tenger, az aggasztóan fog hatni, figyelmeztet a CNN.

via GIPHY

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló