Külföld

A túlélésünk a tét, újabb tüntetéssorozatok jönnek a klímaváltozás miatt

  • Szerző:nuus
  • 2019.01.27 | 07:22

A hőhullám ellen protestálási hullámmal küzdenek, sok diák magától is utcára vonul.

Bolygónk két vezető nonprofit szervezete végre egyesíti erejét, mert az utolsó utáni órában vagyunk, már ami a klímaváltozást illeti. Az Amnesty International és a Greenpeace fúzióra lép, hogy a civilek millióit tömörítő zászlóshajók közös erővel lépjenek fel eztán a húsbavágó kérdésekben.

Hathatósabb nyomásgyakorlásra van szükség, hogy a világ kormányzati és üzleti vezetői is érezzék, hogy már az emberi faj fennmaradása a tét. A közelgő klímakatasztrófára egy Summit for Human Survival elnevezésű dokumentumot állítanak össze még idén a környezetvédelem, illetve az emberi jogok élharcosai. A tiltakozási formák továbbra is erőszakmentesek maradnak, ám egyértelmű, hogy be kell avatkozni azokba a folyamatokba, melyet bolygónkat károsítják.

Kumi Naidoo is az összefogást sürgeti:

Hibáztunk, mikor az éghajlatváltozásra csak mint környezetvédelmi témára tekintettünk. Talán még nem késő összetettebben tekinteni a problémára.

fogalmazott a davosi klímacsúcson az Amnesty titkára.

2018 októberében az ENSZ megállapította, hogy mindössze 12 évünk van, hogy a Földet jelen állapotában megőrizzük, és elkerüljük a fenyegető katasztrófát. A Greenpeace International vezetője, Jennifer Morgan is egyetért: tudatosítani kell a lakosságban a világunkat érintő veszélyeket. A vészjelzést pedig a nagyvállalatok felé is nyomatékosítani kell.

Hozzátette, hogy Belgiumban bő 30 ezer diák vonult utcára ezen a héten, és a berlini gyerekek is hasonló módon sürgettek megoldást.

A fiatalság figyelmet követel. A davosi elit nem teheti meg, hogy elengedi a füle mellett a hangjukat. Nincs vesztegetni való időnk.

A leginkább környezetszennyező cégekbe nem volna szabad befektetni, így a nagy bankokat is figyelmeztetni kell, akik még mindig öntik a pénzt a szén- és kőolaj-iparba. A fogyasztók tájékoztatásán is volna még mit javítani.

Újfajta tüntetések

is szóba kerültek a svájci konferencián, mint például az Extinction Rebellion. A közösségi médiában XR néven futó mozgalom eredetileg a brit fiatalok engedetlenségi akciója volt, de világszerte egyre népszerűbb tiltakozási forma lett.

via GIPHY

A teljesen civil hátterű, spontán mozgolódás örvendetes Naidoo számára.

Muszáj lesz gyökeres változásokat életbe léptetni, és teljesen újratervezni a gazdaság struktúráját.

idézi a Huffington Post.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló