Egészség

Nem igaz, hogy az elektromos cigaretta segít a leszokásban

  • Szerző:nuus
  • 2020.09.25 | 07:48

Sok dohányos azért fordul az e-cigaretta felé, mert abban bízik, hogy segítségével sikerül letennie a hagyományos cigarettát. Egy friss kutatás szerint azonban a legtöbb dohányos számára az e-cigaretta nem igazán jelent elfogadható alternatívát.

Mindenképpen jó hírnek számít, hogy egy kisebb csoport számára az e-cigaretta valóban segített abban, hogy leszokjon a dohányzásról. Ideális esetben a kutatást vezető Terry Peckhacek szerint az e-cigaretta vonzó alternatíva volna a leszokáshoz, ugyanakkor kevésbé volna veszélyes – itt azonban a szakember szerint még nem tartunk.

„Az e-cigaretta legfeljebb feleannyira veszélyes, mint a hagyományos dohányáru, ezzel együtt azonban mégis óriási eredmény volna, ha sikerülne 40 millió dohányost rávenni arra, hogy inkább az e-cigit válasszák” – vélekedik a szakember.

A kutatáshoz több mint 5700 amerikai felnőttet interjúvoltak meg 2014-ben. Ennek keretében 729 jelenlegi és ex-dohányost kérdeztek, akik kipróbálták már az e-cigarettát. Közülük 144 ex-dohányos letette a cigarettát egy az egyben, 43 pedig a hagyományos cigarettáról az e-cigarettára váltott.

Kiderült azonban az is, hogy az 585 jelenlegi dohányos 58 százaléka (337 ember) kipróbálta ugyan az e-cigarettát, de nem látja igazán releváns alternatívaként. A többi jelenlegi dohányos, 248 ember pedig a hagyományos cigarettát és az e-cigarettát egyaránt használja, állítja a tanulmány.

Mindez azt sejteti, hogy a legtöbb dohányos számára az e-cigaretta nem elég vonzó alternatíva, sokak pedig nem elégszenek meg csupán az elektromos változattal.

Nyitókép: https://pixabay.com/hu/users/free-photos-242387/


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.