Film

Ez talán a legizgalmasabb iraki háborús film

  • Szerző:nuus
  • 2020.12.03 | 08:48

A rendező amerikai, az egyik főszereplő tunéziai, a mellékszereplők egy része jordániai, a stáb a világ minden pontjáról érkezett és Marokkóban forgatták le.

A történet, az arcok, az érzés és az üzenet annyira hiteles, hogy nem lehet nem iraki a film, persze maga a Moszul is Irak része, az ország második legnagyobb városa, a hajdani asszír birodalom fővárosa,  illetve az Iszlám Állam iraki központja is itt volt megtalálható. A szélsőségesek rémuralma 2014 és 2017 között tartott, felszabadításában pedig egy addig sosem látott koalíció vett részt. És erről szól a Moszul ostroma, mely a valóságon alapul, ezért ennyire kegyetlen.

A film hősei a valóban létező Nineveh elit kommandós egység tagjai, akik nem futottak szét, amikor megjelentek az ISIS első fekete ruhás, nagy szakállú harcosai a világ minden pontjáról. Az egész filmet összeszorult gyomorral néztük végig, kendőzetlenül erőszakos, és nem idealizálja a háborút. De nem is lehet, hiszen a valóságot mutatja meg. Ami történt, ahogy történt.

Nincs sok idő karakterépítésre, a szereplők viharvert és meggyötört arca többet mond el ezekről a harcokról, mint bármelyik amerikai film. Nehéz elfogadni és nehéz azonosulni. Nem egy pörgős akciófilm, inkább egy kétségbeesett offenzíva kronológiája. A csattanó csak a végén derül ki, és természetesen az eredeti nyelvezet az, ami meghatározza az alkotást. Mindenképpen nézzétek meg, ha érdekel a téma, vagy egy realista filmet szeretnétek megnézni az elmúlt évek legnagyobb közel-keleti válságára reflektálva.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló