Külföld

Bécs városa tőkeinjekcióval segíti büszkeségeit, bajbajutott tradicionális vállalatait

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2021.01.28 | 10:18

Az osztrák főváros céget alapított.

A célra 40 millió eurót (14,4 milliárd forintot) különítettek el, és eddig 250 munkahelyet mentettek meg. A város hét év után kiszáll a vállalkozásokból, ennek menetét és idejét már a szerződés aláírásakor rögzítik.

A tájékoztatás szerint étterem, kávézó, ékszerkészítő, kenőanyaggyártó és elektronikai cég egyaránt megtalálható azon vállalkozások között, amelyekből az osztrák főváros nemrég részesedést vásárolt, hogy kisegítse őket a koronavírus-járvány miatt megrendült gazdasági helyzetükből.
Egy-egy cég – alapos átvilágítás után – maximum 2 millió euró (720 millió forint) tőketámogatást kaphat, amely nem haladhatja meg a 20 százalékos tulajdoni hányadot.

Megalapítása óta a “Stolz auf Wien” (“Büszke Bécsre”) Beteiligungs GmbH nyolc bécsi cégbe társult be. A támogatásban fontos szempont, hogy a kérelmező tradicionális bécsi vállalkozás legyen, amely szerves része a bécsi identitásnak és jelentős számú munkavállalót foglalkoztasson.

Az osztrák főváros 20 millió eurós alaptőkével még tavaly alapította meg a “Stolz auf Wien” Beteiligungs GmbH-t. A Bécsi Gazdasági Kamara és számos pénzintézet pedig további 20 millió euróval szállt be.
A segítségre szoruló vállalkozásoknak először elektronikus szándéknyilatkozatot kell benyújtaniuk, majd átvilágítják őket. A harmadik fázisban neves könyvvizsgáló cégek ellenőrzik a jelentkezőket. Pozitív elbírálás esetén pedig a “Stolz auf Wien” Beteiligungs GmbH felügyelőbizottsága ajánlást fogalmaz meg a támogatásról az ügyvezetők számára, végül pedig kidolgozzák és megkötik a társulási szerződést.

Mivel Bécs segíteni és nem átvenni akarja ezeket a cégeket, már a szerződés aláírásakor pontosan rögzítik, hogy a város mikor, milyen lépésekkel száll majd ki a cégből. A támogatott vállalat tulajdonosának legkésőbb hét év után vissza kell vennie a részesedését

– tájékoztatott a képviselet.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló