Külföld

Afganisztán: ez a lány az életét kockáztatja, hogy sportolhasson

  • Szerző:nuus
  • 2021.04.19 | 15:48

Nazima Khairzad egy tehetséges fiatal sportoló, aki alighanem szép karriert fut be, ha nem Afganisztánban születik, ahol a lányoktól azt várják, hogy az utcára se menjenek, versenysportra pedig még véletlenül se gondoljanak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Travel with Nazima (@adventures_with_nazima) által megosztott bejegyzés

Az iszlám radikális változatát képviselő tálibok 1996 és 2001 között voltak hatalmon Afganisztánban, de sok területen még mindig megmaradt irányító szerepük. Mivel Nazima családja a progresszívek táborát erősíti, ők

el is hagyták szülővárosukat, hogy egy szabadabb, tálibmentes területen élhessenek.

Hiába azonban a haladó szellem, Afganisztán egész területén erős konzervativizmus: Nazimát sokan elítélik azért, mert egyedül megy ki az utcára, iskolába jár, és – ami mind közül a leginkább megdöbbentő – még sportol is. A fiatal lány már gyerekként örömmel focizott az udvaron, később pedig a síelés, a snowboardozás és a futás is helyett kapott az életében.

“Nincs kaland kockázat nélkül”

– írja az Instagram oldalán, utalva ezzel arra, hogy iszlám radikálisok bármikor az életére törhetnek, mert nem a nők számára kijelölt tradicionális utat választja. “Ez azonban nem csak rólam szól, hanem az összes lányról. Mindannyian szabadok akarunk lenni, a fanatikusok elvárásaitól mentesen” – mondja Nazima a világot egyedül járó lengyel vlogger, Eva Zu Beck friss kisfilmjében.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.