Ital

Milyen hangja lenne a kedvenc borodnak? Ez az algoritmus megmondja

  • Szerző:nuus
  • 2021.04.19 | 19:48

Az évjáratot, az aromákat és a termőhelyet tükröző, saját dallamot komponál a boroknak egy francia cég.

„Egy nap azon kaptam magam, hogy a fülemhez emeltem a poharam és elgondolkodtam, milyen hangot adna ki ez a bor” − mesélt Alain Coulas, az ATS Studios elnöke a projekt ötletéről. A telefonos várakoztató zenéket is komponáló cég létrehozott egy algoritmust, amely

összepárosítja egy adott bor színét bizonyos hangszerek hangjával.

„Például egy vörösbor hullámfrekvenciája nagyjából 493 terahertz, ami összecseng bizonyos hangszerek, köztük a cselló és a tangóharmonika frekvenciatartományával” − magyarázta.

Egy bor színe a felhasznált szőlőfajtától, az éghajlattól és a borkészítési folyamattól függ. Minden bornak más az árnyalata attól függően, hogy a borász miként dolgozik. Ennek függvényében változik a hangszerek hangja is.

Az algoritmus révén kapott alapból aztán az ATS Studios zeneszerzői komponálnak olyan dallamot, amelynek üteme, harmóniája jól tükrözi az adott bor egyéb jellegzetességeit, például az évjáratot, az aromákat, a termőhelyet és magát a bortermelőt. Egy-egy bor így dzsessz vagy klasszikus dallamként, esetleg kelta balladaként köszön vissza.

„Az év végére nagyjából ötven egyedi hangcuvée-nk lesz” − jegyezte meg Coulas, hozzátéve, hogy ezeket a dallamokat aztán borkóstolókon vagy borértékesítés közben lehet lejátszani, esetleg a palackon feltüntetett QR kód révén letölteni.

Egy-egy bordallam ára „néhány ezer és néhány tízezer euró között mozog”, a megszólaltatott hangszerektől vagy a felkért zeneszerzőtől függően. Bízva a sikerben az ATS Studios hasonló projektbe kezdett sörökkel és teákkal is.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
Lehetsz csinos pénz nélkül is!
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.