Koronavírus

Jó eséllyel már közöttünk van az indiai mutáns

  • Szerző:nuus
  • 2021.05.05 | 14:18

Az 1,3 milliárdos Indiában az elmúlt 24 órában 3780-an veszítették életüket. A rekordsebességgel terjedő, minden eddigi variánsnál fertőzőbb mutáns az oka az eldurvult covid-helyzetnek. Hazai szakemberek szerint a variáns már köztünk van.

A Reuters friss információi szerint a napi új esetszám 382 315-tel nőtt, ezzel pedig az Egyesült Államok mellett egyedüliként India is átlépte a 20 milliós fertőzött-számot. Humanitárius katasztrófa fenyeget, az egészségügyi rendszer nem bírja a terhelést: már nincs szabad ágy, és a betegek légzését segítő oxigén beszerzése és szállítmányozása is akadozik.

Falus Ferenc korábbi országos tisztifőorvos az ATV Start műsorában beszélt arról, hogy az immunrendszert jól kikerülő indiai mutáns “pillanatok alatt” elérheti Magyarországot, sőt: jó eséllyel már most köztünk van. A szakember pesszimista, mivel szerinte egyelőre nem tudjuk biztosan, melyik védőoltás milyen mértékben nyújt védelmet az indiai duplamutáns ellen.

Közben lassan az egészségügyi dolgozók védettsége is lejár, ideje őket is újra oltani. Jakab Ferenc virológus szintén az ATV-nek korábban arról beszélt, hogy a már meglévő RNS-oltások nagyon gyorsan a mutáns-megjelenésekhez igazíthatóak, ami bizakodásra ad okot.

kép: https://pixabay.com/hu/users/geralt-9301/


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló