Belföld

Elképesztően drága mulatság Budapesten a panel; ezek az árak

  • Szerző:nuus
  • 2021.06.23 | 09:18

Ráadásul idén már nagyobb az érdeklődés a panellakások iránt, mint a járvány előtt.

A panel iránti érdeklődés már a járvány előtti szinten áll. Januártól május végéig országosan havonta átlagosan 55 ezer érdeklődés jött a panellakásokra. Ez több mint a járvány előtti – 2019 egészére vonatkozó – havi átlag. A téglaépítésűek iránti érdeklődés még nem lépte át a pandémiát megelőző szintet, igaz, már nagyon közel van hozzá.

A panellakás speciális helyet foglal el

a lakáspiacon és általában válságállóbbak is, mint a téglaépítésűek. Ennek oka, hogy szinte minden nagyvárosban olcsóbbak a panelek, a legélénkebb kereslet pedig a legalacsonyabb áron elérhető ingatlanok iránt jelentkezik. Ráadásul többnyire jó tömegközlekedéssel is rendelkeznek, és a lakótelepek köré rengeteg szolgáltatás épült ki az elmúlt évtizedekben – mondja Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Még mindig a panelek drágulnak gyorsabban

Június közepén a budapesti panellakások átlagos négyzetméterára 605 ezer forint volt alku előtt, ami éves szinten 6,1 százalékos emelkedés. A téglaépítésű lakások négyzetméterára kevesebb mint 4 százalékkal 825 ezer forintra nőtt. A jelentős panelállománnyal rendelkező budapesti városrészek közül a XI. kerületben 7,7 százalékkal 715 ezer forintra, a XIII. kerületben pedig 6,4 százalékkal 711 ezer forintra nőtt az új tulajdonosra váró panellakások átlagos négyzetméterára. A Budapesten kívüli piacon is drágultak a panelek. A megyeszékhelyeken átlagosan 10 százalékkal 380 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár.

De megéri panelt venni?

Az idén elindult állami lakás felújítási program – amelynek keretében a gyermeket nevelő háztartások maximum 3 millió forintot visszakaphatnak a felújítás költségeiből – fokozta a használt lakások iránti keresletet. A korszerűsítés pedig az esetek többségében megtérülő beruházás. Az ingatlan.com adatai szerint a felújítandóként hirdetett fővárosi panellakások átlagos négyzetméterára 572 ezer forint, míg a felújítottaké 619 ezer forint. Eszerint a felújítás több mint nyolc százalékot tehet hozzá egy panellakás árához. A megyeszékhelyeken a felújítandó paneleknél az átlagos ár 352 ezer forint volt június közepén. Korszerűsítettként hirdetett társaiktól 394 ezer forintos, vagyis 12 százalékkal magasabb áron szeretnének megválni.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló