Lélek

5 jel, hogy ezt a barátságot ideje elengedned

  • Szerző:nuus
  • 2021.07.15 | 16:18

Régi, gyerekkori barát, ragaszkodtok egymáshoz, esetleg csak a közös munkahely köt össze benneteket. Nehezen mondasz neki nemet, pedig jobban tennéd, ha határozottabb volnál. Mikor is…? Hát, az alábbi esetek bármelyikében.

Csak a panaszkodásról szólnak a találkáitok.

Teljesen természetes, hogy a jóbarátok nem csak a boldogságot osztják meg egymással, hanem a nehézségekről is beszélnek. Nem kell folyton jópofizni, ha gond van, azt muszáj kimondani, és kinek másnak, mint egy barátnak, akiben megbízunk? A dolog ott válik veszélyessé, amikor a haver állandóan magát siratja, másokat hibáztat, és közben megállás nélkül panaszkodik. A típus alfaja az a kolléga, akivel kapcsolatotok alapja az, hogy a főnököt szidjátok: eleinte kiváló stressz oldó módszernek tűnik a gyakorlat, de egy idő után betelik a pohár, hiszen jobb dolgod is van az állandó panaszáradatnál. Ha már többször is figyelmeztetted a spant, hogy nem oké folyton siránkozni, és még mindig nem állt le, ideje lépned… méghozzá tovább, nélküle.

Sikerült energiavámpírba botlanod.

Az energiavámpír az az ember, aki élete minden problémájára tőled várja a megoldást, és állandóan idegesítő kérdéseket tesz fel, amire nem tudsz mit válaszolni (csajoknál, például: „Szerinted Tibi fel fog még valaha hívni?”, mindez ötvenszer egy héten). Ha elmondod a véleményedet, a válasz mindig „igen, de…”, tehát soha az életben nem tudtok egyről a kettőre jutni. Az igazán durva felismerés az, hogy az energiavámpírt voltaképpen te táplálod, méghozzá azzal, hogy eltűröd a negativitását, a bizonytalanságát, a pióca-létét? Miért? Számomra megdöbbentő volt a felismerés: azért, mert így az erős, bátor, határozott bölcs szerepében tűnhetsz fel mellette. Igen, csakhogy ennek óriási ára van, a mentális jóléted és kiegyensúlyozottságod.

Építsd le az energiavámpírokat mielőbb!

Csak akkor fogad el, ha úgy élsz, ahogy az neki tetszik. Gyerekkoromban volt, hogy leépítettem egy-egy barátot, mert már nem ugyanazt a zenét szerette, mint én, s ez akkoriban áthidalhatatlan ellentétnek tűnt. De aztán felnőttem, és ma már van dzsessz-rajongó és doom metal-fan barátom is, hogy a társaságban akadnak diplomások és általános iskolát végzettek, katolikusok és neopogányok is. A barátságban az a szép, hogy elfogadjuk egymást úgy, ahogy vagyunk, és nem kényszerítjük a másik emberre a döntéseinket. Ha ez nincs meg, akkor a haver bizony csak púp a hátadon, akivel nem érdemes kapcsolatot ápolnod. Többet árt, mint használ.

Nem számíthatsz a haverra, te mindig csak a B-terv maradsz.

Tipikus probléma, hogy neked mindig készenlétben kell állnod, de ő az utolsó pillanatban is lemondhatja a találkozóitokat. Elrángat egy buliba, mert csajozni szeretne, de amint összeszedett egy nőt, hetekre eltűnik. Pénzt kér kölcsön és nyavalyog, amikor nincs állása, de amint rámosolyog a szerencse, hirtelen elfelejti a számodat. Érthető, ha kapcsolatban/felelős állásban az ember kevesebbet lóg a régi cimborákkal, de azért az se normális, ha valaki teljesen hátat fordít azoknak, akik korábban mindenben mellette álltak. Ne legyél soha B-terv: egy ilyen barátra nem lehet számítani, ezért legfeljebb haverként érdemes gondolni rá, akivel néha összefuttok és megisztok egy sört, de a mélyebb dolgokat már nem vitatjátok meg egymással.

Pocsékul érzed magadat mellette.

Vannak barátok, akik mindent elértek az életben: hétjegyű fizetés, szakmai hírnév, álomnő, egészséges, okos gyerekek, hatalmas autó, mesebeli utazások, előnyös, vonzó külső. Ez jó esetben inspirál téged is: ha neki sikerült, miért ne sikerülhetne neked is? A gond akkor kezdődik, ha a cimbora lenéz téged azért, mert esetleg te nem tettél még le ennyi mindent az asztalra, esetleg egészen más céljaid vannak az életben (lásd 3-as pont). Egy idő után megtűrt személy leszel a társaságban, és gúnyos viccek céltáblájává válsz: a srác, aki csak .jpg-ben látott nőt, és akinek kabátot is a szülei vesznek… Na, itt jött el az a pont, amikor lépni kell: egy igazi baráti kapcsolat lényege, hogy többnek érezd magadat, ne kevesebbnek.

kép: Elevate on Unsplash


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Érdekes
Tudtad? A gin tonic gyógyszer is
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 29.
Időjárás
Napsütés és zuhé várható
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 28.