Környezet

Nagy baj küszöbén állunk: eddig a legtöbb füst idén került a légkörbe 

  • Szerző:nuus
  • 2021.09.22 | 14:18

Idén nyáron rekordot döntött az északi féltekén pusztító súlyos erdőtűz sorozat által kibocsátott szén-dioxid mennyisége.

Az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálatának (C3S) kedden közölt adatai szerint a Földközi-tenger, Észak-Amerika és Szibéria forró pontjain pusztító intenzív erdőtűz sorozatok

több mint 2,7 milliárd tonna szén-dioxidot küldtek a levegőbe idén nyáron.

Júliusban és augusztusban is havi rekordot döntött a tüzekből fakadó károsanyag-kibocsátás. A júliusi kibocsátás több mint fele az észak-amerikai és szibériai tüzek eredménye. Európában a mérések kezdete óta az idei volt a legmelegebb nyár. A Földközi-tenger térségében is megdőlt a hőmérsékleti rekord, akárcsak az Északi-sarkvidék és Kanada egyes részein.

Az emberiség okozta éghajlatváltozás miatt

a szélsőséges időjárási jelenségek gyakoribbá és intenzívebbé válnak. A szárazság és a hőhullámok pedig idén a Földközi-tenger térségében számos erdőtüzet okoztak, hatalmas füstszennyezéssel. Az Északi-sarkvidéken – ami 2000 óta több mint kétszer olyan gyorsan melegedik, mint a bolygó többi része – június és augusztus között 66 millió tonna szén-dioxid került a légkörbe a Copernicus szolgálat adatai szerint.

Mark Parrington, a Copernicus vezető tudósa és erdőtűz szakértője

elmondta, hogy a nyáron megfigyelt erdőtüzek száma, az érintett területek nagysága, a tüzek intenzitása és elhúzódása is szokatlan volt. Az északkelet-szibériai Jakutföldön például június óta égtek az erdőtüzek, és csak augusztus végén kezdtek visszahúzódni,

egyes tüzek pedig még szeptemberben is folytatódtak

– mondta Parrington. Kanada egyes részein, a csendes-óceáni térség északnyugati részén és Kaliforniában június vége, július eleje óta nagy kiterjedésű erdőtüzek pusztítanak. A globális felmelegedés miatt aszályosabb és melegebb időjárás fokozza a tűzveszélyt. Parrington figyelmeztetett arra, hogy az elkövetkező hetekben további tüzek várhatóak, az Amazonas vidékén és Dél-Amerikában máshol is.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló