Külföld

Hihetetlen: ez történt az afgán újságírónővel, aki a tálib vezért interjúvolta a múlt hónapban

  • Szerző:nuus
  • 2021.09.28 | 10:48

Beheshta Arghand azzal került reflektorfénybe, hogy miután a tálibok uralomra kerültek, már másnap interjút készített az egyik vezetőjükkel, élő adásban.

A tálibok az elmúlt két évtizedben ugyan nem voltak hatalmon, de több száz olyan nőt végeztek ki brutális módon, akik szerintük nem az iszlám által elvárt női szerepeket teljesítik be. Köztük több tucat újságíró is golyót kapott.

Arghand a tálib hatalomátvétel után másnap épp ügyeletben volt, ezért élő adásban interjúvolt meg tálibot a stúdióban. A BBC-nek elmondta, hogy keze-lába remegett, a szemkontaktust alig merte tartani (a tálibok szerint bűn egy férfi szemébe nézni, ha az nem rokon vagy házastárs), de megtette, amit a munkája megkívánt.

A következő napokban a tálibok azt kérték, a nők “átmenetileg” maradjanak otthon. Arghand érthető módon félt a megtorlástól, ezért napokkal később Albániába menekült. A Nobel-díjas Malala Juszufzai segítségét kérte ebben, akit annak idején a tálibok lőttek fejbe, mert iskolába mert járni lány létére. Korábban interjút készített vele, így megvolt az elérhetősége.

Albánia 4 ezer afgán menekült befogadását ígéri, akik jelenleg tengerparti hotelekben húzzák meg magukat. Arghand azt mondja, hiába gyönyörű Albánia, a szíve és a lelke Afganisztánban maradt. Mindenét elveszítette, de úgy érzi, hazája többet vesztett: egy egész generációt.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.