Érdekes

Ittas vezetés és a melegek kasztrálása – 7 bizarr gyakorlat, ami egykor törvényes volt

  • Szerző:nuus
  • 2022.01.23 | 07:18

Az ittas vezetéstől kezdve az asszonyverésen át a homoszexuálisok kasztrálásáig számos sokkoló gyakorlat a hétköznapok részét képezte évszázadokon át. Nem örülhetünk eléggé, hogy ezek az idők már elmúltak… 

Bizonyos drogok

Megdöbbentő, de az ópium, az LSD, a heroin, az ecstasy és a különféle gombák hosszú éveken át teljesen legális szereknek számítottak, sőt: szinte mindegyiküket előszeretettel is alkalmazta az orvostudomány az alkoholizmus, a depresszió, a narkolepszia és bizonyos allergiák gyógyítására. Mindenki hallott már arról, hogy a Coca-Cola legelső változata még kokaint is tartalmazott, ami az akkori elképzelések szerint „igen kedvezően hat az idegrendszerre, különösen az önbizalomra” (hát persze, mindenkiből percek alatt felfuvalkodott hólyag lesz, ha szippant egy kis fehér port). 

Az ittas vezetés

Ha hiszed, ha nem, 1998-ig a törvény számos amerikai államban engedélyezte, hogy a saját autód vezetése közben berúgj, mint a csacsi. Tilos volt ugyan piásan kocsiba ülni, viszont nem volt büntethető az, aki vezetés közben tintázgatott. Ma persze államonként más és más szabályok vonatkoznak a vér engedélyezett alkoholtartalmára, de az autóban történő szeszfogyasztást (legalábbis ha te vagy a sofőr) egységes törvény tiltja.   

Kép Tingey Injury Law Firm on Unsplash

A kasztráció

Arról tudunk, hogy az Oszmán Birodalomban eunuchok vigyáztak a szultán háremhölgyeire, arról azonban kevés információnk van, hogy még az 1700-as években is rengeteg kisfiú esett át kasztráción világszerte, hogy nőies, tiszta énekhangját megőrizze. Később sok helyen kasztrációval védekeztek a homoszexualitás terjedése ellen, s ez a gyakorlat nem csak teljesen legális, de elképesztően gyakori is volt. Kalifornia és Florida egyébként a mai napig legális alternatívaként tekint a kasztrációra, ha többszörös erőszaktevőkről és pedofilokról van szó. 

Az asszony, aki verve jó

A tizennyolcadik század végéig és a tizenkilencedik század elejéig teljesen természetes gyakorlatnak számított, hogy a férj úgy elverte feleségét és gyerekét, hogy a szerencsétlenek utána lábra se tudtak állni. Nem büntette a törvény azokat a férfiakat sem, akik megerőszakolták asszonyaikat: Európában és Amerikában (hogy Ázsiáról és Afrikáról ne is beszéljünk) egyaránt az volt az elv, hogy az ilyesmi kizárólag a családra tartozik, és „a tisztelt családfőnek” joga van az ököl erejével „igazságot tenni” a háza táján.

A gyilkosság

A feudális Európa legtöbb pontján a jobbágy kivégzése a földesúr hatáskörébe tartozott, s erre bármikor alkalma is nyílt. Ugyanígy a dél-amerikai és amerikai rabszolgák is csupán tárgyként szerepeltek tulajdonosuk vagyonlistáján: uruk és parancsolójuk bármikor kivégeztethette őket, ha fölöslegessé váltak. No, és persze ott vannak a párbajok, amelyek még száz évvel ezelőtt, Európában is legális keretet adtak a gyilkosságoknak, ha két férfi között komolyabb nézeteltérés alakult ki…

A gyerekmunka

Abszurd módon a gyerekmunka, sőt: a szegény sorsú gyerekek rabszolgaként történő értékesítése világszerte egészen 1938-ig teljesen legális volt. Még abszurdabb, hogy noha az 1930-as évek végéig szinte mindenhol betiltották a kizsákmányolásnak ezt a módját, a második világháború emberhiánya miatt a gyerekek újra a gyárakba és a földekre kényszerültek. Szomorú, de igaz: egészen az 1950-es évekig teljesen természetes volt, hogy kisiskolás korú gyerekek végeztek napi 8-10 órán át kemény fizikai munkát. 

A humánposta

A gyerekmunkánál szerencsére ritkábban fordult elő, de azért így is elég megdöbbentő gyakorlat volt a kicsinyek levélszerű postázása… 1913. január elsején lépett életbe a törvény, miszerint embereket tilos csomagként postára adni, mivel egy négyéves kislány szülei… nos, épp ezt tették. A kis May Pierstroffot idahói otthonából szerették volna a szülők a több száz kilométerre élő nagyszülőkhöz küldeni, de a család a vonatjegyet túl drágának találta, ezért inkább postázták a kislányt 53 centért…


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.