Koronavírus

Végre kiderült, hogy kell-e negyedik oltás?

  • Szerző:nuus
  • 2022.03.09 | 11:18

Még mindig nem egyértelmű, hogy pontosan mikor lehet szükség a következő emlékeztető oltás beadására.

Az új koronavírus omikron variánsának decemberi berobbanása és villámgyors terjedése nyilvánvalóvá tette, hogy idővel szükség lehet egy újabb emlékeztető oltás beadására. Akkor is, ha ez a variáns a legtöbb embernél alapvetően kevésbé súlyos lefolyású megbetegedést okoz, mint a korábban domináns delta változat.

123rf

Egyre több ország, például Izrael, Spanyolország, Dánia, Svédország és Magyarország teszi lehetővé állampolgárai egy csoportja számára a második emlékeztető oltás beadatását annak reményében, hogy az ily módon megtámogatott immunrendszer hatékonyabban veszi fel a harcot az omikron variáns okozta megbetegedéssel. Ám az emlékeztető oltásokkal kapcsolatos útmutatások országonként eltérőek lehetnek:

nincs globális konszenzus azzal kapcsolatban, hogy kinek és pontosan mikor van szüksége a negyedik, esetleg ötödik dózisra valamelyik vakcinából.

Az Egyesült Királyságban például azt ajánlják, hogy a legveszélyeztetettebb csoportok tagjai tavasszal kapják a második emlékeztető oltást. Magyarországon erre bárkinek lehetősége van – orvossal való konzultációt követően. De az, hogy lehetőség van rá és az, hogy valóban szükséges-e, és ha igen, pontosan mikor, már egészen más kérdés.

A negyedik dózis szükségességét egyelőre nem támasztják alá tudományos bizonyítékok, ám a közelmúltban publikált kutatások eredményei arra utalnak, hogy adhat egy erős lökést a lanyhuló immunitásnak – írja témát körüljáró összefoglalójában a Medical News Today.

A Pfizer és a Moderna ez irányú vizsgálata megállapította, hogy a negyedik dózisként beadott mRNS-alapú vakcinák szerény mértékben fokozták az omikron variáns elleni védelmet, ám az antitestszintet visszatornázták a harmadik dózis után mért szintre.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló