Bűnügy

TikTok kihívás miatt halt meg egy 14 éves fiú élő adásban

  • Szerző:nuus
  • 2022.09.03 | 15:18

A blackout challenge néven ismert kihívásnak már több áldozata is van!

Nap mint nap új TikTok kihívások indulnak, de nem mindegyik ugyanannyira szórakoztató. Sőt, egyesek kifejezetten károsak, mint a nemrég megjelenő blackout challenge, azaz ájulás kihívás, amely eddig 5 gyermek halálát okozta.

Az ájulás kihívás gyilkos egyszerűséggel működik:

le kell videóznod magadat, ahogyan ájulásig fojtod vissza a lélegzeted.

Magyarázni sem kell, mekkora hülyeség ez, és mekkora veszélyt jelent a kiskorúakra, még akkor is, ha a TikTok előtt is szórakoztunk fiatalként azzal, hogy ki meddig bírja visszatartani a lélegzetét. Az elhunyt gyerekek között olyan is volt, aki a kutya pórázával fojtogatta magát, amikor pedig megtalálták, már nem tudtak rajta segíteni.

Hasonló tragédia történt a 14 éves Leon Brownnal is, aki ártalmatlannak hitte a kihívást, ezért élő adásban döntött úgy, hogy kipróbálja. Sajnos a kísérletezés tragédiával végződött. A nézők azt gondolták, a fiú csak viccel, de amikor édesanyja megtalálta, már nem lélegzett, nem sokkal később pedig meghalt.

A veszélyes kihívások problémájára már a TikTok is felfigyelt, és közzétettek megelőző lépéseket a hasonló tragédiák elkerülésére. Például a kiskorúak számára korlátozza egyes tartalmak elérését, a blackout challenge hashtag már nem haszálható a videók megjelölésénél, illetve egy útmutatót is mutatnak arra az esetre, ha új kihívással találkozol. Ez alapján először állj meg egy pillanatra, gondold át mennyire veszélyes, kérdezd meg a szülődet, ha bizonytalan vagy, és dönts úgy nyugodtan, hogy nem veszel részt benne. Ha pedig biztos vagy benne, hogy nem egészséges, amit látsz, jelentsd az adminoknak a videót.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá 1 hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

  • obsitos szerint:

    Vannak olyan “lények”, amelyek nem figyelnek órán.
    A nemváltást kihagyni, az élettani részekre odafigyelni!
    3 perc levegővétel nélkül;
    3 nap víz nélkül;
    3 hét kaja nélkül.
    18 év felett végig anya nélkül; tutira megedződik az életre.

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.