Érdekes

Péntek 13. van, de miért is kellene paráznunk?

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.13 | 06:45

A 13-as szám és a péntek is gáz régóta, a kettő együtt szerinted mit tud?

Pixabay
Forrás: Pixabay

Csak egy nap a naptárban, de mégis, mi ez a hájp körülötte? Valaki olyan komolyan veszi a rettegést, hogy szabadságot vesz ki, vagy be sem kapcsolja a gépét aznap, nehogy valami, aznapra időzített vírus letarolja. Dr. Donald Dossey már egy fóbia-nevet is kellett, hogy gyártson az ilyenkor felbukkanó tünetek miatt, ez lett a paraskevidekatriaphobia. A doki huncut ember volt, ugyanis egy babonás embernek simán be lehet adni, hogy

Ha ezt a szót hibátlanul kimondja, máris meggyógyul!

Dossey könyvben is publikálta meglátásait, folklór és fóbia témakörében, de mielőtt azt hinnénk, hogy csak tanulatlan emberek dőlnek be ilyesminek, gyorsan szögezzük le a tényt, hogy

Franklin D. Roosevelt, az Egyesült Államok egykori elnöke például triszkaidekafóbiás volt,

azaz a 13-as számot amikor csak lehetett, kerülte. Herbert Hooverről, aki ugyancsak az amerikai elnökségig vitte, szintén feljegyezték ezt a furcsaságot (a görög szó amúgy még az ókori matematikus, Püthagorász tanítványaitól ered).

Dan Brown könyve, a Da Vinci-kód is említi, hogy 1307 októberében IV. Fülöp francia király pont egy pénteki napra eső 13-án adta parancsba minden templomos lovag letartóztatását. Ez a rendelet kínzókamrát és máglyát hozott az egyébként hatalmas vagyont felhalmozott, befolyásos rend tagjaira.

De a hajósok sem szerettek pénteki napon újabb küldetésnek nekivágni, és ők még valószínűleg nem a hétvégi pihenést tartották fő szempontnak. Az angol Friday szó Freyára utal, a viking istennőre, így a kereszténység szerint boszorkányság neki áldozni. A magyar néphit is bőven kapcsolt negatívumokat a péntekhez: ne varrjunk, ne gyújtsunk be és lehetőleg még az állat se elljen aznap.

Jézus az utolsó vacsorán 12 tanítványával ült egy asztalnál, így kijön a baljós 13-as szám, illetve másnap, nagypénteken feszítették keresztre. A vallásos hátterű babona már csak azért is bizarr, mert a Biblia egyébként tiltja a jelmagyarázatot és így a számmisztikát sem volna logikus, hogy javasolja. Mózes ötödik könyvében (18.10) konkrétan az áll:

Ne találtassék te közötted, a ki az ő fiát vagy leányát átvigye a tűzön, se jövendőmondó, se igéző, se jegymagyarázó, se varázsló

Mindenesetre a 12-es, „tökéletesnek” és teljesnek tartott számnak fontos szerepe van az Ó- és Újszövetségben, a kabbalában, plusz a görög és viking mitológiában is, ezért feltételezték, hogy a 13 már valami gonosz, ami ebből a harmóniából kilóg, ezért halált hoz. A tarot-kártyában a Halálé ez a sorszámú lap, ami itt az átváltozásra utal.

Nálunk egy fájó történelmi esemény is kapcsolódik a 13-ashoz: gondoljunk az aradi vértanúkra, akiket megelőzően egyébként Haynau még kivégzett 13 pozsonyi és 13 Nádor-huszárt is, 1849 nyarán.

Aprópénzre váltott babona

1907-ben megjelent egy regény is, Péntek 13 címmel, Thomas W. Lawson tollából. A könyv szerint egy gátlástalan bróker az emberi hiszékenységre építve kelt súlyos tőzsdepánikot.

Az azonos című, 1980-ban készült film és folytatásai teljesen más vonalon haladnak. Az alacsony költségvetésű, debütáló horror mozi még arra is képes volt, hogy a Birodalom visszavág nézettségi és bevételi adatait is túlszárnyalja.

Az amerikai felhőkarcolókban, kórházakban és hotelekben is ki szokták hagyni a 13. emeletet, vagy szobaszámot, de van, hogy a számozott utcák és sugárutak közül is kifelejtik. Az űrprogram hetedik, emberekkel a fedélzetén indult küldetése, az Apolló 13 startja sem sikerült túl jól, ráadásul pontban 13:13-kor történt (a napról – április 11, szombat, 1970 – persze nem tesz említést a babona, mert nem illene a képbe). Bezzeg a 39-es indító pozíció, az fontos (ami ugye 3X13)…

Ki is lehet számolni, mikor lesz a következő, a neten számos kalkulátort találni; de mi eláruljuk: októberben!

Te mivel töltenéd?

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.