Zene

Újabb legendás zenészt gyászolunk

  • Szerző:nuus
  • 2022.09.26 | 10:18

A legendás jazz-zenész, Pharoah Sanders 81 évet élt.

Pharoah Sanders amerikai szaxofonos, a spirituális jazz mozgalom kulcsfigurája 81 éves korában, szombaton hunyt el – írta meg a Pitchfork. Pharoah Sanders halálát a Luaka Bop lemezkiadó közölte az Instagramon. „Békésen halt meg szerető családjával és barátaival körülvéve Los Angelesben” – írta a kiadó.

Pharoah Sanders Farrell Sanders néven született

1940. október 13-án, Little Rock, AK-ban. Gyerekként klarinéton és dobon kísérte a templomi énekkart. Középiskolás korától tenorszaxofonozott. 1959-től zenét tanult az Oakland Junior College-ban, majd New York-ba költözött, ahol Sun Ra jazz zongoristával együtt lépett fel. Ekkor vette fel a Pharoah művésznevet.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Luaka Bop (@luakabop) által megosztott bejegyzés

1964-ben adta ki Pharoah’s First című lemezét.

A hatvanas évek közepétől rendszeresen zenélt John Coltrane-nel, közös lemezük az Ascension és a Meditations. Sanders és Coltrane zenéje nagy hatással volt a jazzre a hetvenes-nyolcvanas években. Zenéjét sokan spirituális jazznak tartják, olyan vallási fogalmakból inspirálódott, mint a karma vagy a tawhid. Sun Ra és John Coltrane mellett dolgozott Don Cherryvel, Ornette Colemannal és Alice Coltrane-nel.

Sanders több mint 30 lemezt adott ki élete során,

utolsó albuma 2021-ben jelent meg.

Elhunyt a világhírű lengyel jazztrombitás


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló