Celeb

Újabb rocklegenda hunyt el

  • Szerző:nuus
  • 2023.01.21 | 11:18

Elhunyt David Crosby a The Byrds és a Crosby, Stills, Nash & Young alapítója.

A zenész 1941. augusztus 14-én, Los Angelesben született, édesanyja Aliph Van Cortlandt Whitehead, édesapja pedig Floyd Crosby Oscar-díjas operatőr volt. Eredetileg színésznek készült, de tanulmányait félbehagyta, hogy zenélhessen. A New York-i Greenwich Village-be költözött, ahol Bob Dylan is gyakran játszott. Fred Neil személyében Dylannel közös mentora is volt. Jim Dickson producer segítségével Crosby 1963-ban készítette el első stúdiófelvételét.

1964 elején Crosby a Jet Set nevű együttes tagjaként klubokban lépett fel. Az együttes másik két tagja Roger McGuinn (akkor még Jimnek hívták) és Gene Clark volt. Nem sokkal később felvették a The Byrds nevet, az együtteshez pedig Chris Hillman basszusgitáros és Michael Clarke dobos csatlakozott.

Crosby 1967-ben kikerült a zenekarból, ezután állt össze Graham Nash-sel és Stephen Stills-szel a Crosby, Stills & Nash nevű formációban, legnagyobb sikereiket ezen a néven érték el. .

Az első koncertjüket nem máshol, mint a legendás Woodstock fesztiválon adták 1969-ben. A Crosby, Stills & Nash hatalmas sikerült lett, a woodstocki fesztiválon együtt játszottak Neil Youngal, aki később csatlakozott is a bandához, így lett belőlük Crosby, Stills, Nash & Young, végül azonban a kapcsolat megromlott a tagok között, és Crosby már csak szólóban zenélt.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Időjárás
Napsütés és zuhé várható
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 28.