Autó

Ha van autód, tudnod kell: fontos határidő jár le kedden

  • Szerző:nuus
  • 2023.01.28 | 14:18

A tavaly vásárolt éves megyei és országos autópálya matricák február elsejéig érvényesek.

2022-ben vásárolt éves megyei és országos autópálya matricáink február elsejéig érvényesek, csakúgy, mint a különféle mentességek és a nagycsaládos kedvezmények – írja az e-autopalyamatrica.hu oldal.

Ha mégis elfelejtettük volna megvenni az autópálya matricát,

még nincs minden veszve. A véletlenül díjköteles útszakaszra tévedő autósok az utazás megkezdése után is megvásárolhatják a pályamatricát: mentesülnek a büntetés alól, ha a megfelelő matricát a díjköteles útra hajtást követő 1 órán belül megveszik. Ha mégis pótdíjat szabtak ki ránk,

három lehetőség marad: az első lényege,

Bejelentést tettek a jövő évi magyar autópálya-matricákról

hogy az érintett jármű üzembentartója egy éves országos e-matrica megvásárlásával kiválthatja a jogosulatlan úthasználat időpontja és az e-matrica megvásárlása között keletkezett, akár az összes tárgyéven belüli pótdíjas esetét. Ezzel a pótdíjfizetési felszólítás kézbesítésétől számított 75 napon belül lehet élni.

Pótdíjamnesztia is létezik:

a jogosulatlan úthasználatok halmozódása esetén az üzembentartó, a kérelme benyújtásától számítva, 180 napra visszamenőleg kérelmezheti, hogy kedvezményes pótdíjat fizethessen. Ennek összege 6 db alap pótdíj összegének felel meg. Pótdíj maximalizálásra pedig akkor van lehetőség, ha abban a tudatban használtuk a fizetős utakat, hogy rendelkezünk érvényes matricával, és csak az első büntetés után derül ki, hogy mégsem. Ha kettőnél több büntetést kaptunk, személyesen vagy írásban kérhetjük a pótdíjak maximalizálását, kérelmünk pozitív elbírálása esetén pedig legfeljebb két büntetést kell kifizetnünk.

Durva drágulás előtt az autópálya matricák: erre számíthatunk


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.