Belföld

Sokkal kevesebben lettünk Magyarországon tizenegy év alatt

  • Szerző:nuus
  • 2023.02.17 | 09:48

A statisztikai hivatal kihozta a népszámlálás előzetes eredményeit.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön adott ki előzetes eredményeket a tavaly őszi népszámlálás előzetes eredményeiről. A népszámlálás első eredményeit két és fél hónappal az adatfelvételi időszak vége után tette közzé a KSH.

2022. október 1-jén, a népszámlálás időpontjában Magyarország népessége 9 millió 604 ezer

fő volt, a lakások száma pedig 4 millió 593 ezer.

2022. október elsején

4 millió 613 ezer férfi;

4 millió 991 ezer nő;

1 millió 407 ezer gyerek élt az országban.

Az aktív korúak – vagyis a 15 és 64 év közöttiek – száma 6 millió 201 ezer, az időskorúaké, azaz 65 év felettieké pedig 1 millió 995 ezer volt. A lakosság 21 százaléka volt időskorú, 15 százaléka pedig gyerekkorú. A két népszámlálás között eltelt időben 318 ezerrel, 19 százalékkal nőtt az időskorúak száma és aránya, miközben a gyerekkorúak csoportja kismértékben, az aktív korúaké pedig jelentős mértékben csökkent – írja az MTI a KSH-ra hivatkozva.

A sajtótájékoztatón Kovács Marcell, a népszámlálás vezetője elmondta, hogy a legutóbbi két népszámlálás közötti időszakban a születések, és a halálozások száma is ingadozott – írja a Telex.

Az elmúlt 11 évben a halálozás miatt 464 ezerrel csökkent a lakosságszám,

ezt mérsékelte a 131 ezer, többségében a környező országból érkező bevándorló. Vukovich Gabriella, a KSH elnöke elmondta, hogy a 155 éves hivatal történetében 16. alkalommal készítették el azt a pillanatképet, amely bemutatja az országot, a népességet, a társadalom sokszínűségét, a lakásviszonyokat, a családi és háztartási körülményeket.

A tervek szerint a 2022. évi volt az utolsó  hagyományos népszámlálás

az adatfelvételi módszert tekintve Magyarországon. A következő összeírás adatait már kizárólag adminisztratív források feldolgozásából fogja kinyerni a KSH, összhangban a több országban jelenleg is alkalmazott gyakorlattal, vázolta fel a jövőre vonatkozó kilátásokat a KSH elnöke.

A részeredményekről itt találsz további adatokat.

Fontos adatot közölt a KSH a népszámlálással kapcsolatban


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.