Belföld

Ezek ma a legjobban fizető szakmák Magyarországon, amikhez nem kell diploma

  • Szerző:nuus
  • 2023.04.13 | 17:18

Nincs szükség diplomára ahhoz, hogy valaki légiforgalmi irányító legyen, a fizetés azonban bruttó 2 297 405 forint.

A légiforgalmi irányítót a politikus követi átlagosan bruttó 1 832 868 forintos keresettel.  A magyar politikusok jelentős része jellemzően jogi vagy közgazdaságtani egyetemen végzett, de többen is vannak, akik bizony nem rendelkeznek diplomával, mégis kifejezetten messze jutottak. Ez a karrierút elsősorban nem a végzettségen, hanem a politikai pálya alakulásán, kinevezéseken, kapcsolatokon múlik. A magyar jogszabályok ráadásul kizárólag a szakállamtitkároktól követelnek szakirányú felsőfokú végzettséget, a parlamenti képviselők és kormánytagok számára továbbra sem előírás a diploma – írja a Pénzcentrum.hu.

A harmadik helyre a sportoló került fel. Ugyan sokan rendelkeznek akadémiai tudással ezen a területen belül a felsőfokú végzettség alapvetően nem elvárás. A tanulmányokkal nehezen összeegyeztethető életmódot azért meglehetősen kompenzálja, hogy a bruttó átlagkereset 2022-ben 1 409 403 forint volt.

A sorban – de már nem a dobogón – ezután a tőzsde- és pénzügyi ügynökök, brókerek következnek, és még éppen becsúszott az egymillió forintos álomfizetés fölé a szoftverfejlesztő, a korábbi sztárszakma -utóbbihoz sokszor elég egy féléves tanfolyam is, annál több gyakorlatra van szükség a sikerhez.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló