Bűnügy

Kamu volt csak a farkas gyilkosának beismerő levele

  • Szerző:nuus
  • 2023.04.20 | 09:48

A svájci farkast legyilkoló vadász valójában nem írt vallomást.

Szarkasztikus vicc volt csak a magyar médiát körbejáró levél, egy vadászati fórum adminisztrátora írta.

A 2021-ben született, M-237 jelű farkas útját

Svájctól egészen Magyarországig követték a természetvédők, közel 2000 kilométeren keresztül, a nyakán lévő jeladónak köszönhetően – írja az RTL. Az állatot egy Szabolcs megyei vadász lőtte agyon, majd megpróbálta elrejteni a jeladót. A közösségi médiában felbukkant több hír is, ami állítólag a farkast kilövő vadász „vallomását” tartalmazza.

Az eredeti szöveget viszont viccből írta egy vadászati fórum adminisztrátora,

aki a Lakmusz kérdésére elmondta, megdöbbentette a szöveg hatása. A szöveg április 16-án A vad és környezete Facebook-oldalon jelent meg egy hosszabb írás részeként. Az állítólagos vallomás szerint a vadász csak madárlesre indult, és nem ismerte fel, hogy farkassal találkozott. Azt hitte, hogy kutya, a nyakörvét levette, mert sebes volt a nyaka. A sebet lefertőtlenítette, a „kutyát” megetette kutyatáppal, majd az elszaladó állat nyakörvét le akarta mosni a folyóban, de véletlenül beleejtette. A szöveg ezután más csoportokba is átvándorolt,

de még mindig rendőrségi vallomásként hivatkoztak rá.

Április 17-én a Femcafe publikált egy cikket, aminek címe: Megszólalt a vadász, akit a svájci farkas kilövésével gyanúsítanak: A magaslesen ülve figyeltem fel egy szürke…

A cikk ugyanazt a szöveget közli, mint ami egy nappal korábban a Facebookon már megjelent, ám forrásként nem rendőrségi vallomást említ, hanem azt állítja: „A nyíregyházi vadász, akit az állat lelövésével gyanúsítanak a Vadászat EVO – Hagyományok és haladás, beszélgetések a tábortűznél portál Facebook-csoportjában, egy posztban vallott az ügyről.”

A Femcafe cikkét többen is szemlézték, többek közt a HírTV is, pontos forrás megjelölése nélkül.

A híradásokban nem jelezték, hogy nincs megerősítve az információ,

miszerint valóban a feltételezett elkövető vallomásáról van szó. A Lakmusz az ORFK sajtóosztályát kérdezte arról, hogy valóban a feltételezett elkövető vallomása szivárgott-e ki, ők azonban nem adtak további tájékoztatást. A szöveg úgy terjedt el, hogy semmilyen bizonyíték nem volt arra, hogy valóban az állítólagos elkövető vallomásáról lenne szó.

A szöveg először a Vadász Fórumon jelent meg április 15-én

a „kéretik nem terjeszteni” kitétellel. A Lakmusz levélben kereste meg a poszt szerzőjét, aki megerősítette: valóban az ő szellemi terméke a szöveg, azt viccnek szánta.

“Ez elég szomorú képet fest a közállapotokról, hogy ennyire hihető, hogy valaki egy ilyen abszurd mesével kíván kibújni a felelősség alól. Hozzátenném, valahol erre a jelenségre éleztem ki az írást, nem a farkaslövésre”

– írta a poszt szerzője.

Hihetetlen történettel állt elő a svájci farkast lemészároló “vadász”


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.