Bulvár

Egy ügyvéd a Chat GPT-nek adta át az ügyét, kegyetlenül megszívta

  • Szerző:nuus
  • 2023.06.01 | 11:48

Spórolni akart az idejével, de rémes következményekkel kell emiatt számolnia.

Egy amerikai ügyvéd, Steven Schwartz egy légi közlekedési vállalat elleni per során akarta egy kicsit megkönnyíteni a saját dolgát. Az eset azonban váratlan fordulatot vett, amikor kiderült, hogy a ChatGPT nevű mesterséges intelligencia által generált hamis ítéleteket és régi eseteket használt fel háttéranyagként. Schwartz mélyen megbánta, hogy vakon megbízott a ChatGPT-ben, amelyet az OpenAI fejlesztett ki. A New York-i bíróságon ugyanis vádat emeltek ellene, amikor kiderült, hogy hamis esetekkel támasztotta alá jogi kutatását az adott ügyben.

Schwartz eskü alatt tett nyilatkozatában elismerte, hogy valóban felhasználta a ChatGPT-t, miután ügyfele, Roberto Mata, az Avianca kolumbiai légitársaságot perelte be egy 2019-es repülőgép-baleset miatt. Bár technológiai szakértők és tudósok széles körben figyelmeztetnek a mesterséges intelligencia korlátaira és téves információkra való hajlamára, Schwartz azzal védekezett, hogy nem volt tisztában ezekkel a hiányosságokkal. Az ügyvédet Kevin Castel bíró óvatossága leplezte le, aki gyanakvással fogadta az általa benyújtott jogi referenciákat. Az óvatosság indokoltnak bizonyult, mivel a bíró megállapította, hogy hat bírósági döntés hamis volt, tele fiktív idézetekkel és hibás belső hivatkozásokkal, továbbá több döntés súlyos jogi hibákat tartalmazott.

Bár Schwartz megfogadta, hogy a jövőben soha nem használja a mesterséges intelligenciát jogi kutatásainak kiegészítésére a hitelesség alapos ellenőrzése nélkül, most szankciókkal kell szembenéznie. A meghallgatást június 8-ra tűzték ki az ügyben, ahol a következményekről is döntenek majd.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.