Életmód

Téged is kínoz a fájdalom menstruáció alatt? Súlyos probléma is állhat a hátterében!

  • Szerző:nuus
  • 2024.04.25 | 17:15

A társadalom hajlamos elbagatellizálni a nők menstruációs görcseit és fájdalmait, mintha ez természetes velejárója lenne a női létnek. De mi van, ha a fájdalom nem csak a ciklus része, hanem egy komolyabb betegség jele?

Fotó: Getty Images

Endometriózis: a csendes gyilkos

Az endometriózis, amit sokan “elhalkított járványnak” is hívnak, nem csupán erős menstruációs fájdalommal járhat. A krónikus medencei fájdalom, a fájdalmas közösülés is tünetei lehetnek a betegségnek. Az endometriózis lényege, hogy az endometriumhoz hasonló szövet, ami a méh belső szövetét alkotja, a test más részein is megjelenik, leggyakrabban a medencében, petefészkekben, petevezetékekben, belekben, hólyagban, de akár a tüdőben, orrban, sőt, szinte bárhol.

A fájdalom típusa is változatos lehet: görcsös, szúró, heves, a menstruációval összefüggő vagy állandó. Sok nő ekkor sem mer beszélni a problémáról, félve a szkepticizmustól, a félreértéstől.

Ne tűrd a szenvedést!

A fájdalom elhanyagolása súlyos következményekkel járhat. A betegek kénytelenek lemondani a munkáról, iskoláról, sportról, társasági életről. A késői diagnózis miatt felesleges vizsgálatok, sikertelen kezelések sora követheti egymást, éveken át tartó szenvedést okozva. Eközben a betegség előrehaladhat, meddőséghez, tartós fájdalomhoz, a szervek diszfunkciójához vezethet.

Ne feledd: nem normális, ha a fájdalom miatt le kell mondanod a tevékenységeidről, ha bármilyen módon negatívan befolyásolja az életed! Keress olyan orvost, aki meghallgat, és elkezdi a helyes diagnózis és kezelés folyamatát.

Vége a “szorítsd össze a fogad” mentalitásnak!

A lányoknak és tinédzsereknek nem kell csendben szenvedniük. Nem kell beérniük egy fájdalomcsillapítóval. Az endometriózis valódi probléma, ami megfelelő figyelmet és kezelést igényel. A tájékoztatás és a tudatosság kulcsfontosságú a betegség leküzdésében.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló