Gasztró

Itt isszák a legtöbb bort – Elképesztő, melyik ország lett az első

  • Szerző:nuus
  • 2024.05.08 | 19:30

A 2022-es adatok alapján Portugália áll az élen, lenyűgöző 67,5 literes egy főre jutó éves borfogyasztással. Ez majdnem heti két palack bort jelent! De vajon kik követik őket a képzeletbeli dobogón?

Fotó: freepik.com

10. Hollandia: 24,5 liter/fő

Bár nem szőlőültetvényeiről híres, Hollandia a tizedik helyen szerepel a borfogyasztási rangsorban. A hollandok 250 hektár szőlőültetvényen termesztik saját boraikat, de a szomjúság oltására a világ minden tájáról importálnak is.

8-9. hely holtversenyben: Csehország és Spanyolország: 25,3 liter/fő

Spanyolország büszkélkedhet a világ legnagyobb szőlőültetvényével, de Csehországnak is van saját termelése. Mindkét ország a 25 literes fogyasztási küszöb körül mozog.

7. Ausztrália: 26,1 liter/fő

A testesebb shiraz borok mellett Ausztrália egyre inkább a könnyebb pinot noir, rizling és chardonnay fajták felé fordul.

6. Németország: 27 liter/fő

A varázslatos rizling és karakteres pinot noir hazájában az ár a kulcsfontosságú tényező a borértékesítés során.

5. Ausztria: 30,8 liter/fő

Szomszédunk az ötödik helyen áll a borfogyasztási rangsorban. Az osztrákok büszkék kiváló minőségű boraikra.

4. Svájc: 35,5 liter/fő

Svájcban évente 100 millió liter bort termelnek, de ez nem fedezi a fogyasztást. A svájciak a világ minden tájáról, de leginkább Olaszországból importálnak borokat.

3. Olaszország: 44,4 liter/fő

Bár a fogyasztás némileg csökkent, Olaszország továbbra is a borfogyasztás élmezőnyében szerepel. A helyiek szívesen isszák a saját boraikat.

2. Franciaország: 47,4 liter/fő

Meglepő módon Franciaország nem az első helyen áll, de 47,4 literes átlagával továbbra is komoly borfogyasztónak számít.

1. Portugália: 67,5 liter/fő

Portugália a vitathatatlan bajnok! A portugálok nemcsak a legtöbb bort fogyasztják, de a borvilágban is vezető szerepet töltenek be.

Fontos megjegyezni, hogy ezek az adatok csak becslések, és a fogyasztás egyénenként és régiónként is változhat. Azonban a trendek jól tükrözik a borfogyasztás globális alakulását.

Forrás

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Shakira megrázó bejelentést tett
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 30.