Autó

Lerobbanás ellen itt a 3 legfontosabb jótanács – Így védjük autónkat ebben a kegyetlen hőségben

  • Szerző:nuus
  • 2024.07.18 | 09:33

Az extrém hőhullámok, a kegyetlen kánikula nemcsak minket, hanem autónkat sem kímélik. Fontos, hogy hosszabb utak előtt nézzük át a gépjárművet, hogy ne legyen váratlan műszaki probléma, lerobbanás az úton. Kiemelten fontos a hűtőfolyadék, az olaj és a gumiabroncs ellenőrzése nyáron.

Váratlan lerobbanás ellen talán a legfontosabb, hogy ellenőrizzük a hűtőfolyadék szintjét! A meleg jelentős terhelést ró az autó motorjára, ezért döntő gyakrabban ellenőrizni a hűtőfolyadék szintjét, különösen hosszú utazások előtt. Ha ugyanis túlmelegszik a motor, akkor úgynevezett besülés történhet, ami egyet jelent a motor cseréjével, mert javíthatatlanná válik.

Miért fontos a hűtőfolyadék lerobbanás ellen?

Fontos tudni! A motornál a hűtőfolyadék, vagy más néven hűtőközeg, több fontos szerepet is betölt. A motor működése során jelentős mennyiségű hő termelődik. A hűtőfolyadék felveszi ezt a hőt és elvezeti a hűtőradiátorhoz, ahol a levegő segítségével lehűl. A hűtőfolyadék magasabb forrásponttal rendelkezik, mint a víz, ami megakadályozza, hogy a folyadék a motor működése közben felforrjon, így biztosítja a hatékony hűtést magas hőmérsékleten is. Bizonyos mértékben a hűtőfolyadék segít a vízpumpa és egyéb mozgó alkatrészek kenésében is, ami hozzájárul azok hosszabb élettartamához.

Elkerülhetjük a lerobbanást a nyári forróságban, de tenni kell ellene.

Ezek a funkciók együtt biztosítják, hogy a motor optimális hőmérsékleten működjön, és megakadályozzák a túlmelegedést vagy egyéb hőmérsékleti problémákat, amelyek károsíthatnák a motor teljesítményét és élettartamát.

Az olajról se feledkezzünk el!

Ugyanennyire fontos az is, hogy a motorolaj szintjét is ellenőrizzük. Nyáron, nyaraláskor ez kiemelten fontos, mivel ilyenkor általában többet vezetünk egyhuzamban. A hosszú utak előtt mindig ellenőrizzük a motorolaj szintjét és állapotát, ha nem szeretnék váratlanul lerobbanni.  A motorolaj ugyanis több fontos szerepet tölt be a motor működésénél, amelyek mind hozzájárulnak a motor hatékony és hosszú távú működéséhez:

1, Kenés: A motorolaj legfőbb feladata a motor mozgó alkatrészeinek kenése. Csökkenti a súrlódást a fém alkatrészek között, megakadályozza az azok közötti kopást és meghosszabbítja az alkatrészek élettartamát.

2, Hűtés: Bár a hűtőfolyadék a fő hűtőközeg, a motorolaj is szerepet játszik a hő elvezetésében. Segít a motor belső hőmérsékletének szabályozásában azáltal, hogy elvezeti a hőt a forró felületekről.

3, Tisztítás: A motorolaj tartalmaz tisztító adalékokat, amelyek segítenek eltávolítani a motor belső alkatrészein képződő lerakódásokat, szennyeződéseket és egyéb szennyező anyagokat. Az olaj ezek után egy szűrőrendszeren keresztül áramlik, amely eltávolítja a szennyeződéseket.

4, Tömítés: A motorolaj segít tömíteni a henger és a dugattyú között lévő hézagokat, így hozzájárul a motor hatékonyságának növeléséhez és a kompresszió fenntartásához.

5, Rezgéscsillapítás: A motorolaj csökkenti a motor mozgó alkatrészei közötti rezgéseket, ami simább és csendesebb működést eredményez.

A motorolaj tehát elengedhetetlen a motor megfelelő működéséhez, mivel biztosítja a mozgó alkatrészek védelmét, hatékony működését és hosszú élettartamát. Rendszeres cseréje, szintjének ellenőrzése kulcsfontosságú a  élettartamának meghosszabbítása érdekében.

Az autógumik ellenőrzése is fontos, hogy ne érjen minket váratlan lerobbanás

A meleg időjárás a gumiabroncsok kitágulását okozhatja, ami növeli a defekt kockázatát. Az abroncsok nyomását és állapotát, érdemes ellenőrizni. Rosszul felfújt gumiabroncs labilissá teheti az autót, nagy sebességnél balesetveszélyes.

 

+ Bónusz tanács a nyári hőségben 

A klímaberendezés rendszeres tisztítása és karbantartása alapvető fontosságú. A hőcserélő miatt folyamatosan víz csapódik le a rendszerben, ami ideális környezet a baktériumok és gombák számára. Ez komoly betegségekhez vezethet. Ma már elég sok szerelőnél elérhető az ózonos klímatisztitás.  A szakembere azt tanácsolják, tíz percnél rövidebb utak esetén nem érdemes használni a klímát, mert ez felesleges üzemanyag-fogyasztást és a készülék kopását okozza.

Tipp ahhoz, hogy miként hűtsük le az autót a lehető leggyorsabban:

  1. Nyissuk ki az összes ablakot, ami lehetővé teszi a felgyülemlett hő elvezetését.
  2. Indítsuk be a klímaberendezést maximális hűtőteljesítményen. Használjuk a belső keringetést, amivel gyorsabban lehűl az utastér.
  3. Állítsuk be a kívánt hőmérsékletet: Miután a belső levegő lehűlt, állítsuk be a hőmérsékletet a számunkra legmegfelelőbb szintre.
  4. A klímaberendezésének rendszeres karbantartása különösen fontos.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló