Vállalatok

Üzent az Alibaba milliárdos tulajdonosa: rossz irányba tart a világ

  • Szerző:nuus
  • 2017.04.26 | 15:33

Jobb, ha az emberek felkészülnek arra, hogy nem túl vidám dolgok következnek.

Jack Ma azon kevés kínai tech-milliárdosok egyike, aki viszonylag gyakran elmondja a véleményét a világ dolgairól. Márpedig ha az e-kereskedelemmel foglalkozó cégóriás, az Alibaba irányítója mond valamit, arra odafigyelnek az emberek.

Jobb, ha mindenki felkészül a szenvedésre!

Szól a mostani, nem túl vidám jóslat. Ahogy azt egy kínai konferencián Jack Ma a Bloomberg jelentésére hivatkozva megjegyezte,

a világ az elkövetkező 30 évben jóval több szenvedést fog látni, mint boldogságot! A különböző konfliktusok az elkövetkező három évtizedben hatással lesznek nemcsak az iparra, de az élet rendes menetére is.

Az Alibaba vezetőjének végítélet jóslata arra alapszik, hogy a társadalom össze fog omlani, ahogy az élet egyre inkább automatizálódik. Az elkövetkező évtizedekben a robotika, a mesterséges intelligencia és az high-tech ipar fejlődése egyre inkább befolyásolja majd a tradicionális munkahelyeket is.

via GIPHY

Abban többnyire mindenki egyet ért, hogy az új típusú munkák mellett a régiek között is egyre több mindent robotok fognak elvégezni. Ha pedig az állástalanok helyzetét nem fogják megfelelően kezelni, az nagyon komoly gazdasági és társadalmi nyugtalansághoz, “fájdalomhoz” fog vezetni. A World Economic Forum számításai szerint:

2020-ig a 15 nagy, különösen gyorsan fejlődő ipari területen 5 millió munkahely fog megszűnni.

via GIPHY

A számítások tovább is mennek, a növekvő automatizálódás az Egyesült Államokban az állások 47 százalékát, Kínában 77 százalékát veszélyeztetik. A jelentés arra is kitér, hogy a magasabb átlagjövedelmű vagy gyorsan fejlődő városokban már most kevesebb munka van. A városok közötti különbségek viszont egyre inkább növekedni fognak, ahogy más területekre is kiterjed az automatizálódás. Jack Ma egyetért az aggodalmakkal.

A gépeknek csak azt kellene megcsinálnia, amit az emberek nem tudnak. Csak így lesz lehetőségünk arra, hogy a gépek továbbra is csak segítői, ne helyettesítői legyenek az embernek.

via GIPHY

Az Alibaba-vezér láthatóan nyomon követi, hogy mi történik a világban. Egy másik felszólalásában még februárban a populizmus veszélyére hívta fel a figyelmet. Ez, és a nemzetek bezárkózása komoly gondokat, akár fegyveres konfliktusokat is okozhat az egész Földön. Ahogy Jack Ma összefoglalta a lényeget:

Amint a kereskedelemnek vége, kezdődik a háború.  A történelem bebizonyította, hogy a kereskedelem segít az embereknek kommunikálni egymással, aminek nagy szerepe van a béke megőrzésében.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló