Gasztró

A világegyetem nagy rejtélyei: miért nem pattog ki egy csomó popcorn?

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.24 | 07:36

Bár mi egyszer hallottunk már valakiről, akinek az unokatestvére előző barátnőjének az volt a teljesen felesleges szuperhős-képessége, hogy az utolsó kis kukoricát is ki tudta pattogtatni a mikróban a többi megégetése nélkül, azért fenntartással kezeljük a dolgot. Viszont most eláruljuk nektek, hogy mi az oka annak a rém idegesítő jelenségnek, hogy mindig marad néhány makacs szem a házi popcornban!

Forrás: Pixabay.com/annca

Kezdjük azzal, hogy miért pattog ki egyáltalán a popcorn. Azért, mert a kukorica héja tökéletesen vízhatlan. Belül egy kis helyen viszont van víz (14-15 %) és körülötte nagyon sok keményítő. Amikor a hőmérséklet emelkedni kezd, a keményítő megfől, és hirtelen ugrásszerűen megemelkedik a nyomás a “kukoricakabinban”. Egy ponton hirtelen a pici vízmennyiség párologni kezd, és így szétterjed az egész kukoricában. Egy ponton a héj ezt a nyomást már nem képes elviselni, és kb 177 °C hőmérsékleten felhasad, a kukorica kipattog, a megfőtt keményítő pedig felveszi fura formáját.

De bizony mindig marad a zacskóban néhány makacs kukorica. Hogy miért? Mert bizony valahol van rajtuk egy pici lyukacska. Így melegítés közben szépen kiszivárog a víz, és a nyomás sem tud emelkedni a zárt térben annyira, hogy felfeszítse a burkot. Persze a keményítő attól még megfő belül, de ez sovány vigasz számunkra. Abból már sose lesz popcorn.

Miközben az első kukoricanövényt megközelítőleg 9000 évvel ezelőtt háziasították Guatemalában, hamar Közép-Amerika legfontosabb élelmiszerévé változott. Ezt mindenki tudja, de azt már kevesebben, hogy a pattogatott kukoricát a legenda szerint már Krisztus előtt 3600 körül felfedezték, legalábbis a régészeti leletek erről árulkodnak. A mexikói történet szerint Gonzalo Quádre nagy kukoricatermelő volt, de amit nem dolgoztak fel liszté, azt meg akarta szárítani a csirkéinek. Csakhogy hamarosan pattogó hangra lett figyelmes. Ahogy lenézett, észrevette a kukorica szemek között a fehér pamacsokat. Bár hamar összeállt benne a kép, a titkot megtartotta magának, a városlakókkal meg elhitette, hogy varázserejével étellé változtatja a köveket. Halálig szinte istenként tisztelték, de utolsó napjaiban elárulta a templom papjainak a titkos receptet.

A pattogtatás Észak-Amerikában a 19. században terjed el, ekkor született meg a popcorn kifejezés is a popped corn szavakból. A mozikban látható popcorn készítő masinákhoz hasonlatos mozgó kocsik hamar az amerikai városok utcaképének szerves részévé váltak. A mikrohullámos változat aztán 1981-ben debütált, és az otthoni kényelmes felhasználással együtt többezerszeresére ugrott meg a fogyasztása.

A magyarázat Helen Czerski nagyszerű könyvében, a Vihar a teáscsészében – Fizika a mindennapokban című kötetben jelent meg. A fizikus-oceanográfus hölgy kötetében csupa-csupa érdekes dolgot magyaráz meg rém szórakoztató módon. Most pedig, hogy már ezt is tudjátok, nézzétek meg nagyon lassítva, hogyan pattog ki a kukoricaszem!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
Lehetsz csinos pénz nélkül is!
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.