Autó

Kötelező lesz beszerelni ezt a szerkezetet az új autókba júliustól

  • Szerző:nuus
  • 2024.05.23 | 13:30

Egy Európai Uniós rendelet szerint júliustól kötelező lesz egy feketedobozt tartalmazniuk az új gépkocsiknak. Az EDR-rendszer a közlekedést érintő eseményekkel, balesetekkel kapcsolatos adatok rögzítésére szolgál.

Júliustól az Európai Unió országaiban kötelezően tartalmazniuk kell feketedobozt az újonnan regisztrált autóknak – írja az autoszektor.hu.

A feketedobozt eddig a repülőgépek esetében ismertük, a repüléssel kapcsolatos legfontosabb teendők, információk feljegyzésére szolgál. Ezen kívül képes ellenállni az olyan extrém körülményeknek is, mint például a magas hőmérséklet, a nyomás vagy az ütközés. Az ebben rögzített információk pontos adatokat mutatnak az olyan események rekonstruálására, melyek a balesetet előidézhették.

Júliustól kötelező lesz feketedobozt szerelni az új autókba/Fotó: 123rf.com

Közúti baleseteknél eddig a rendőrök csak a helyszín elemzésére, a szemtanúk beszámolójára vagy a fedélzeti kamerák felvételeire támaszkodhattak. Viszont sok baleset nagyon komplikált, nem minden esetben könnyű rekonstruálni.

Az ilyen esetek feltárását egy új szerkezettel szeretnék hatékonyabban megoldani. Ezért júliustól az Európai Unióban regisztrált minden új járműnek kötelezően tartalmaznia kell az eseményekkel kapcsolatos adatok rögzítésére szolgáló EDR-rendszert. Ez a repülőgépekben lévő feketedobozhoz hasonlít.

A rendelkezés a járművezetőn kívül nyolc személy szállítására képes, M1-osztályú személyautókra, valamint az N1-osztályú haszongépjárművekre vonatkozik majd, beleértve a 3500 kilogramm összsúly alatti pickupokat és furgonokat.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló