Autó

Deluxe: Vulkán hajtású autóval kísérletezik a Koenigsegg

  • Szerző:szaboakos
  • 2021.06.16 | 13:18

Bűntudat mentes adrenalin - Koenigsegg svéd gyártója 3 millió dollár vulkán alapú bio-üzemanyaggal kísérletezik.

A svéd Koenigsegg szuperautógyártó 1994-es alapítása óta feszegeti az autóipar határait. Miközben az autóipar többi része az elektromos autókra kezdett összpontosítani, beleértve a nagyteljesítményű gépek gyártóit is, a butik márka minden lehetőséget megvizsgál, hogy a szén-dioxid-semleges mobilitás korszakát vezesse be. A Bloombergnek adott interjújában Christian von Koenigsegg, a Koenigsegg Automotive alapítója és vezérigazgatója beszélt a vállalat ambiciózus fenntarthatósági terveiről, amelyek között szerepel egy újfajta megújuló üzemanyaggal való kísérletezés, amely félig aktív vulkánokból származik.


A Koenigsegg tavaly mutatta be első hibrid hiperautóját, a Gemera-t, amely egy 2,0 literes soros, turbófeltöltős, 2,0 literes motorral rendelkezik, amely három villanymotort segítve összesen 1700 lóerőt termel.

A futurisztikus hiperautó nemcsak normál benzinnel, hanem E85-ös üzemanyaggal és egy Vulcanol nevű valamivel is képes működni. Ez szó szerint azt jelenti, hogy vulkánokból származó üzemanyag.

A Vulcanol 90 százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsát ki, mint a fosszilis üzemanyagok, így sokkal zöldebb alternatívát jelent. Ez egy szintetikus üzemanyag, amelyet a félig aktív vulkánokból kibocsátott CO2-ből állítanak elő és alakítanak át etanollá.

A svéd márka ultra-nagyfeszültségű akkumulátorcsomagokat is fejleszt, amelyek potenciálisan forradalmasíthatják a hibrid és elektromos autókat.

Más módon, extrémebb cellatechnológiával villamosítunk az energiateljesítmény tekintetében

– mondta Christian az interjúban.

A Koenigsegg a korábbi Tesla-vezetőt, Evan Horetsky-t vette fel iparosítási főnöknek, akit a vállalat szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésével bíztak meg.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.