Autó

Jönnek a zöldrendszámos Ferrarik, az új gyárban még az összegyűjtött esővizet is felhasználják

  • Szerző:nuus
  • 2024.06.30 | 17:29

Az olaszországi Maranellóban építette föl új, gigagyárát a Ferrari. A tervek szerint belső égésű motorral szerelt, plug-in hibrideket és elektromos autókat gyártanak majd, így nemsokára érkeznek a zöldrendszámos Ferrarik.

Érkezhetnek a zöldrendszámos Ferrarik, ugyanis a cég a fenntarthatóság jegyében épített fel egy új, 100 000 négyzetméteres gyárat az olaszországi Maranellóban, ahol belső égésű motorral szerelt, plug-in hibrid és 2025-től elektromos autókat is gyártanak majd – írja az origo.hu. A “Ferrari e-building” névre keresztelt üzem a legkorszerűbb technológiákkal van felszerelve, és kvázi zéró károsanyag-kibocsátással üzemel. A tetőn 1,3 MW teljesítményű napelemek biztosítják az energiaellátást, esővizet gyűjtenek és újrahasznosítanak, a fűtést és hűtést pedig hőszivattyúval oldják meg.

Megépült az új olaszországi Ferrari gyár, ahol belső égésű motorral szerelt, plug-in hibrideket és elektromos autókat gyártanak majd/Fotó: 123rf.com

A gyárhoz 1,5 km kerékpárutat is építettek, és 1400 parkolóhelyet alakítottak ki a munkások és a látogatók számára. A 25 méter magas, üveghomlokzatú épületben a pincében a gépészet, a földszinten a logisztika és a járműgyártás, az 1. emeleten az akkumulátorok, motorok és villanymotorok összeszerelése, illetve a járműgyártás kapott helyet, a köztes szinten pedig irodák találhatók. Nagyteljesítményű wifi-hálózat garantálja a robotok (pl. önjáró targoncák) biztonságos működését.

A Ferrari e-building 42 500 m²-es alapterületének harmada egyelőre üresen áll a jövőbeli bővítések céljából. A tervek szerint a gyártást fokozatosan áthelyezik ide, és hamarosan nemcsak a zöldrendszámos Ferrarikat, de az összes Ferrarit itt fogják készíteni. Az eddigi üzem sorsa egyelőre nem dőlt el.

Még több autós hírre vagy kíváncsi? Nézd meg autó rovatunkat!

(via)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Gasztró
Jó hír a sör szerelmeseinek!
  • szerző:nuus
  • 2024. 05. 07.