Autó

Komoly veszély leselkedik a magyar utakon, legtöbben nem is számítunk rá

  • Szerző:nuus
  • 2021.08.23 | 15:48

Az utakon ősszel várható szarvas veszélyre figyelmeztet a rendőrség.

Augusztus végétől november közepéig az országutakon, különösen az erdős, ligetes útszakaszokon számítani kell szarvasok megjelenésére – írta a rendőrség hétfőn a Facebookon.

A szarvas bőgése az ország nyugati részein kezdődik, Somogy, Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron megyében. Ezután pedig északi, észak-keleti irányba haladva a zempléni tájegységek gímszarvasai zárják a sort.

Bőgés idején az állatok jóval aktívabbak,

veszélyérzetük csökken, könnyen szaladhatnak ki az úttestre. A szarvasok mozgása szeles időszakban általában alábbhagy. Alkonyat idején, valamint hidegre forduló időjárás esetén viszont mozgékonyabbak.
A szarvasok elütése súlyos balesetet okozhat.

A szarvas is megsérülhet, ahogyan az autó utasai is.

A vadbaleset elkerülése érdekében erdős környezetű utakon mindig, szürkülettől pedig más útszakaszon is ajánlott mérsékelni a sebességet. Ha valaki állatot lát, érdemes lassítani. A vadak viselkedése kiszámíthatatlan, megugrásukra, gyors vágtázásukra,

hirtelen irányváltásukra bármikor számítani lehet,

és arra is, hogy többen vannak a környéken. Baleset esetén a vadhoz nem szabad hozzányúlni, például lehúzni az útról. Ha még él, úgy az agancsával, harapásával vagy rúgásával sérülést okozhat. Az elpusztult vadállatot nem szabad a helyszínről elszállítani, az a helyi vadásztársaság tulajdonának számít, elvitele lopás.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló