Autó

Eldőlt: Változnak a sebességhatárok

  • Szerző:nuus
  • 2023.12.02 | 12:18

Összesen 39 útszakaszon csökkent a megengedett maximális sebesség idén.

Országszerte több tucatnyi úton módosították a sebességhatárokat az útkezelők idén. A folyamatos csökkentések okai gyakran a balesetek, de olyan utakra is volt példa, ahol megemelték az autósok maximális tempóját.

Előírás szerint ötévenként minden autópálya és főút sorra kerül, de a kötelező felülvizsgálatok mellett a Magyar Közút Zrt. (MK), a Budapest Közút Zrt.(BK), az önkormányzatok, vagy éppen a rendőrség is bármikor változtathat az utak sebességhatárain.

Különféle okok állhatnak a módosítások mögött:

  • forgalmi adatok (például egy addig gyér forgalmú útszakasz mellé hipermarket épül, aminek következtében sokszorosára emelkedik ott a járműforgalom)
  • balesetszám (településeken belül és kívül egyaránt előfordulhat, hogy sebességhatár-csökkentéshez nyúlnak a hatóságok olyan helyeken, ahol sok a baleset)
  • útminőség (sajnos arra is van rendszeresen példa, hogy kátyúsodás után nem felújítás következik, hanem leszedik az addigi 90-es, 80-as stb. táblákat, és 70-eseket, 60-asakat raknak ki helyettük,
  • mindezek mellett egyéb üzemeltetési tapasztalatok alapján is módosíthatnak az útkezelők vagy önkormányzatok a sebességkorlátozó táblákon.

A hazai szervezetek közül messze az MK nézi át a legtöbb utat, ezért a Vezess kikérte az ország autóútjait, fő-, és mellékútjait ellenőrző szervezettől az összes, 2023-ban megváltoztatott sebességhatár pontos helyét. Valamint megkerestük is a BK-t is.

A korlátozásokat az év különböző szakaszaiban vezettük be

– írta Vezess megkeresésére a Magyar Közút.

A pontos listát itt tekintheted meg!

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló