Belföld

Kínzó pofont kaptak a magyarok: Egyre kevesebb lehetőségünk van a spórolásra

  • Szerző:nuus
  • 2023.01.06 | 13:18

Az élelmiszerek csaknem 44 százalékkal voltak drágábbak, mint egy éve.

Novemberben csúcsokat döntögetett a hazai pénzromlás, a magyarországi infláció üteme a legmagasabb lett az Európai Unióban, a maga 22,5 százalékával, amin belül az élelmiszerek csaknem 44 százalékkal voltak drágábbak, mint egy éve.

Fotó: Pixabay / Photo-Mix CC0

Dübörög az infláció, a magyaroknak pedig egyre kevesebb lehetőségük van a spórolásra, noha a pénzromlás az európai átlagnál is rosszabbul érint minket az Intrum Európai Fogyasztói Fizetési Felmérése szerint – vette észre a Népszava.

A követeléskezelő vállalat több mint 24 ezer embert kérdezett meg Európa 24 országában, köztük Magyarországon is arról, hogyan alakultak a pénzügyeik az elmúlt évben, és hogyan birkóznak meg az áremelkedések okozta nehézségekkel.

A magyar válaszadók jóval az európai átlag felett nyilatkoztak úgy, hogy az infláció súlyosan negatív hatással van háztartásuk pénzügyeire:

európai átlagban a megkérdezettek 45, a magyarok 65 százaléka válaszolta ezt.

A felmérés alapján a magyaroknál csak a görögök szenvednek jobban az inflációtól, 66 százalékuk érzékeli azt súlyos problémaként.

Az európai fogyasztók 62 százaléka úgy nyilatkozott, kevesebbet költ nem létfontosságú kiadásokra – például digitális előfizetésekre vagy inkább otthon fogyaszt kávét –, addig Magyarországon az arány a legalacsonyabb Európában, csak 44 százalék.

Ez nem arra utal, hogy ennyivel rosszabb lenne a magyarok pénzügyi tudatossága, sokkal inkább arra, hogy a hazai lakosság jelentős részének nincsenek olyan felesleges kiadásai, amelyekből lefaraghatna

– mutatott rá Üveges Judit, az Intrum értékesítési igazgatója.

További részletek itt olvashatóak.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.