Belföld

Hatalmas botrány a pécsi klinikán: elhunytak koponyacsontjából operáltak ki darabokat

  • Szerző:nuus
  • 2023.01.18 | 09:18

Engedély nélkül operáltak ki halottak koponyacsontjából bizonyos részeket a Pécsi Egyetemen.

Az ATV cikke szerint az eltávolított testrészeken orvosok gyakorolhatták a műtéti fogásokat, az ügyben megvádolt fül-orr-gégész professzor, szakorvos és boncmester tárgyalása szerdán kezdődik.

A Pécsi Tudományegyetem bonctermében operálták ki halottak koponyájából a halánték alatt elhelyezkedő sziklacsontokat. A beavatkozásokra minden esetben a pécsi fül-orr-gége klinika akkori igazgató professzora adott engedélyt a boncmesternek, ám a vád szerint jogtalanul. A kioperált részeket egy rendszeresen meghirdetett kurzuson használták fel, ahol a sziklacsont fúrását gyakorolhatták fül-orr-gégész orvosok, alkalmanként 60 ezer forintért.

A boncmester a 2018-as év elejétől a végéig havi rendszerességgel távolított el a jogszabályi előírásoknak nem megfelelően holttestekből – amelyek döntően hamvasztásra vártak – sziklacsontokat

– mondta az ATV Híradójának Páli Péter, a Tolna Vármegyei Főügyészség szóvivője.

A megkérdezett ügyvéd szerint a szervek engedély nélküli eltávolítása minden esetben bűncselekménynek számít, még akkor is, ha holttestről van szó.

Mint kiderült, az ügyben érintett professzor ellen egy orrpolip műtét kapcsán is vádat emelt az ügyészség, mégpedig halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt.

Bővebb részletek az ATV Híradó riportjában.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.