Belföld

Nyugdíjváltozások: milliókat érintenek ezek a szabályok

  • Szerző:nuus
  • 2022.01.20 | 15:48

Év végén viszont megint pénzeső jöhet az időseknek.

A nyugdíjkorhatár 65 évre nőtt 2022. január 1-jétől, vagyis az 1956. december 31-ét követően született személyek már csak 65 éves korukban igényelhetik a korbetöltött öregségi nyugdíjukat

– kezdi a nyugdíjjal kapcsolatos legfontosabb 2022-re vonatkozó tudnivalók összegzését a Farkas András szakértő.

(kép: Pixabay)

A specialista a korhatár kapcsán emlékeztet, hogy aki már korábban teljesítette az öregségi nyugdíj feltételeit, de tovább maradt kereső, bármikor igényelheti a nyugdíjmegállapítását.

Marad 2022-ben az egyetlen korkedvezményes nyugdíjlehetőség: a nők 40. Az a hölgy, aki legalább 40 évi jogosító idő szerzése, amelyből főszabály szerint legalább 32 évet munkával szerzett szolgálati időnek kell kitennie.

Legfeljebb 8 évet lehet beszámítani a gyermeknevelésre tekintettel kapot ellátások (tgyás, csed, gyes, gyed, gyet, gyod, stb.) folyósítási időtartamából.

Ha a nők kedvezményes nyugdíjában részesülő hölgy idén betölti a 65 éves nyugdíjkorhatárát, nincs semmilyen teendője.

A 2022. január 1. és december 31. között megállapítandó nyugdíjak összegének számítása során új valorizációs szorzókat kell alkalmazni, amelyekről 2022. márciusában jelenik majd meg kormányrendelet – írja a nyugdíjguru.

Év végén két juttatásra is számíthatnak az idősek: a nyugdíjprémium novemberben borítékolhatónak tűnik. A Bajnai-kormány által bevezetett szabály szerint, ha a GDP-növekedés meghaladja a 3,5%-ot, akkor az idősek a tényleges adat és ezen százalék különbségére kapnak kifizetést.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.