Belföld

Döntött a bíróság a Jézust és Müller Cecíliát egy képen ábrázoló karikatúra ügyében

  • Szerző:nuus
  • 2021.01.21 | 15:18

Fővárosi Törvényszék a Jézust és Müller Cecília országos tisztifőorvost ábrázoló karikatúrával kapcsolatban közölte, hogy a társadalmi viták eldöntése nem a bíróság feladata.

A rajz tavaly áprilisban jelent meg a Népszavában, ami miatt Vejkey Imre, a KDNP frakcióvezető-helyettese személyiségi jogi pert indított a lap ellen az alaptörvény és a polgári törvénykönyv alapján írja az Index.

A karikatúra blaszfémikus ábrázolásával a keresztény értékrendszert gúnyolta ki, emellett a pandémia alatt munkáját végző, keresztény tiszti főorvost is gúny tárgyává tette

− mondta Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szerdán, és felháborítónak nevezte, hogy a bíróság kedden első fokon elutasította Vejkey Imre keresetét.

Az ítélet szóbeli indoklásában elhangzott: bárki számára egyértelműen megállapítható, hogy a perben kifogásolt rajz műfaját tekintve karikatúra, ezért azt annak műfaji besorolását figyelembe véve kellett a bíróságnak megítélnie

− írja a Fővárosi Törvényszék közleménye.

Az elsőfokú bíróság megítélése szerint a karikatúra készítője a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos aktuális eseményekre reflektál, amelynek központi témája nem vallási, hanem közéleti vonatkozású. Megjegyezték továbbá, hogy a bíróság ilyen kérdésekben nem foglal állást.
A törvényszék közleménye szerint az ítélet nem jogerős, így rendes jogorvoslattal élhet az azt kifogásoló peres fél.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.