Belföld

Kiderült, mennyibe kerülnének a hatósági áras termékek, ha holnap megszűnne az árstop

  • Szerző:nuus
  • 2023.02.08 | 15:48

Ennek előnye az lenne, hogy több piaci korrekció is beindulhatna.

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai nyomán azt írja a 24.hu, hogy egy év alatt átlagban 42 és 77 százalék között emelkedtek a kiskereskedelmi beszerzési árak az árstopos termékeknél. Legkevésbé a csirkemell drágul, leginkább a finomliszté.

Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) főtitkára azt közölte a lappal, hogy tapasztalatai szerint:

  • a kereskedők többnyire 500 Ft/kg áron tudják beszerezni a kristálycukrot. Ugyanakkor a hatósági ár 230 Ft/kg körül mozog, így kilónként mintegy 270 forint a veszteség.
  • a (BL55-ös) finomliszt értékesítése is veszteséges, mivel a beszerzési ár 300 Ft/kg körül mozog, a hatósági ár pedig 200 Ft/kg körül van.

Heiszler Gabriella, a Spar Magyarország ügyvezető igazgatója a közelmúltban arról beszélt, hogy érezhető a beszállítói árak mérséklődése, már látszik, hogy olcsóbb lesz a liszt és a napraforgóolaj.

Ugyanakkor az enyhülő beszerzési árak is még jelentősen magasabbak, mint hatósági ár. Az árstop kivezetése jelentős árnövekedéssel járna ezeknél a termékeknél.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló