Túra

Kékestetőre látogatnál? Életveszély miatt lezárták a parkot

  • Szerző:nuus
  • 2024.05.31 | 17:30

A Mátrai Gyógyintézet kékestetői parkjának ősfái életveszélyessé váltak, ezért a szanatórium lezárta a területet. Azok, akik akik sétálni és mókusokat etetni mennének a Kékestetői Szanatórium híres parkjába, alighanem meglepődnek, mert láncokkal és figyelmeztető táblákkal találják szemben magukat.

Az InfoRádió beszámolója szerint láncokkal és figyelmeztető táblákkal találkoznak azok a páciensek és látogatók, akik sétálni és mókusokat etetni mennének a Kékestetői Szanatórium híres parkjába, veszélyesek lettek a fák.

Illusztráció: freepik.com

A HelloVidék idézi a lapot, amelynek Urbán László elmondta:

Szakemberek segítségével, tervezetten zajlik a területen lévő veszélyes fák eltávolítása és az erdőterület megújítása, mely hosszú távú feladat.

Az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára, Elmer Tamás arra hívja fel a figyelmet, hogy a klímaváltozás valóban veszélyezteti a magyarországi erdőket. Ha elmarad a fagyos idő vagy melegebb hullám jön be, vagy éppen egy nagy aszály, az nagy problémát jelent.

Rittling István, a Pilisi Parkerdő Zrt. budapesti erdészetének vezetője arról beszélt, hogy a budapesti és a főváros környéki erdők is küzdenek ezzel a kihívással.

Változnak a körülmények, egyre szárazabb és egyre melegebb klímában kell ezeknek az erdőknek helytállniuk, és ha ez a folyamat így megy tovább, akkor azért nagyon jelentős az a kihívás, aminek 30-50 év múlva meg kell majd tudniuk felelni

– tette hozza a szakember.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló