Belföld

Fontos! Mérgező anyag került jégkrémekbe, desszertekbe – rengeteg terméket hívnak vissza

  • Szerző:nuus
  • 2021.07.01 | 16:18
  • trendindex: 2

A Nébih ellenőrzést indít.

A hivatal a honlapján tette közzé, hogy a megengedettnél magasabb etilén-oxid-szennyeződést mutattak ki E410 adalékanyagban, amit széles körben alkalmazzák stabilizátorként az élelmiszeriparban.

Az E410 adalékanyagot (szentjánoskenyérliszt) széles körben alkalmazzák élelmiszer-stabilizátorként, illetve sűrítőanyagként (pl. jégkrémekben, ízesített tejtermékekben, desszertekben), ezért a későbbiekben – a jelenleg ismerteken túl – több termék is érintett lehet az etilén-oxid szennyeződésben.

Az etilén-oxidot elsősorban a vegyipar alkalmazza intermedier anyagként, de egyes országokban gomba- és rovarölő szerként, illetve felületfertőtlenítésre is használják. Az EU-ban azonban a növényvédelmi célú felhasználása tilos. Ennek oka, hogy a hatóanyag rákkeltő, mutagén és reprotoxikus (teratogén).

A Nébih arra kéri a forgalmazókat és gyártókat, hogy felelős vállalkozóként, a vásárlók maximális biztonsága érdekében minél előbb ellenőrizzék az általuk felhasználni kívánt E410 adalékanyagot, illetve az azt tartalmazó termékeket. Nem megfelelőség esetén pedig – a hatóság egyidejű tájékoztatása mellett – kezdeményezzék a termékek piacról történő kivonását és a vásárlóktól való visszahívását.

A vásárlók és a vállalkozók a Nébih termékvisszahívás aloldalán tájékozódhatnak a magyarországi visszahívásban érintett termékekről. Hazánkban ez idáig egy jégkrém tétel esetében – a felhasznált adalékanyag esetleges etilén-oxid szennyezettsége miatt – történt termékvisszahívás.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
Barbie nyugdíjas korba lépett
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 08.