Belföld

Elképesztő drágulás – több mint 400 forint lehet a kenyér

  • Szerző:nuus
  • 2021.08.06 | 09:18

Idén júniusban a fogyasztói árak átlag 5,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. Drágult az étolaj, a margarin, a tojás és a liszt is.

A nagy búzatermelők, mint például Ukrajna vagy Oroszország, idén nagyjából tízmillió tonnával kevesebb terméssel számolnak, a repce és a kukorica világpiaci árának tetőzése pedig szintén a búza árának emelkedését okozza és a hazai vetésterület is csökkenőben van.

Lakatos Zoltán, a Magyar Pékszövetség alelnöke szerint pedig az idei, rendkívül magas gabonaárak óhatatlanul megjelennek a liszt, illetve a sütőipari termékek árában is.

A malomipar augusztusban már emelte a liszt árát, de szeptemberben újabb drágulásra számítanak: éves szinten megközelítheti a 20 százalékot az árnövekedés.

 A pékségeknek ez nagy nehézségeket okoz, hiszen egy kiló kenyérben 70 dekagramm liszt van – tette hozzá Lakatos.

Elemzők szerint a kenyér ára az első félévben nagyjából 8-10 százalékkal emelkedett, tavaly óta több mint 300 forinttal kerül többe egy kilója, és már a 400 forintos lélektani határ körül mozog. A körülmények miatt viszont ősszel ezt is elérheti, vagy át is lépheti a kenyér ára.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló